Vágóképek lassítása és gyorsítása hangkorrekcióval

Igazából ez a témakör inkább tartozna a vágókép-effektusok közé, mégis külön témaként tárgyalom, mivel nagyon sokszor előforduló feladat, ami egyszerűségét tekintve nem okozhatna problémát, mégis a kezdő videósok körében bizony néhol gondot okoz.
A probléma megoldásához Usian Bolt, nyolcszoros olimpiaiai és tizenegyszeres világbajnok (2023. márciusi adat), jamaicai atléta - a 100- és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartója - egyik versenyéről készült videórészletet fogjuk felhasználni.
(Mint majd látni fogjuk, a 100 métert kevesebb, mint 10 sec alatt futotta le. Azaz: 1 másodperc alatt több, mint 10 métert tesz meg!!!)

Forrásállomány:

Eredeti videó, normál audiosebesség
Problémafelvetés
Tehát a gondot az jelenti, hogy amennyiben egyszerűen lelassítom vagy felgyorsítom a vágókép lejátszását, akkor a hozzátartozó hangállomány is torzul: vagy elnyúlik, vagy felgyorsul.
4x-es lassítás, torz hangsáv negyedére gyorsítás (0,25%-os), torz hangsáv
Megoldás

Pedig a megoldás igen egyszerű, néhány lépésből áll csak:
 1. Első lépésként válasszuk le a videósávot az audiósávtól.
 2. Növeljük/csökkentsük a videósáv lejátszási idejét (attól függően, hogy lassítani/gyorsítani szeretnénk.)
 3. Igazítsuk hozzá a különálló audiósávot: vágjuk meg/sokszorozzuk meg a hangsávot
Nézzük akkor az egészet szép sorjában!
Tehát:
 1. lépés:
 2. Válasszuk szét az audió- és a videó sávot, ahogy a minta is mutatja.

 3. lépés:
 4. Az alábbiak szerint valósítsuk meg a gyorsítást/lassítást:
  Válasszuk ki a menüsorban a "Tulajdonságok" menüpontot. Erre kattintva megjelenik a "Tulajdonságok" munkaablak, amin csak egyetlen értéket kell a kívánalmak szerint beállítani:a Sebesség-et, aszerint, hogy gyorsítani vagy lassítani akarjuk a vágókép lejátszási idejét. sebességét.
 5. lépés:
 6. Gyorsítás
  Ebben az esetben és 1,5-szeresére növeltem a lejátszási sebességet, tehát gyorsítottam. Ekkor jól látható, hogy a hangállományt csökkentenem kell. A vágás - azért, hogy ne legyen olyan "nyers" a vége -, akár az elhalkulás effektet is alkalmazhatom.
  Eredmény:
 7. lépés:
 8. Lassítás
  Lassításnál - mivel megnöveljük majd a videósáv hosszát - szükségünk lesz a hangsáv másolatára, hogy a megnövelt videósávot ki tudjuk egészíteni az audiósáv részletével.
  Ne feledkezzünk meg a végén az üressé vált, vagy már nem használt audiósáv eltávolításáról!
  Eredmény:
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com