Állókép hozzáfűzése videóhoz - feladat ismertetése

Eddigi témaköreink során megnéztük az alapvető videószerkesztési műveleteket, ilyen volt a vágás, hang hozzáadása, exportálás, stb.... Ebben a témakörben a fix állókép hozzáadásával ismerketünk meg.
A témakör elsajátítása érdekében elvégzett előkészületi munkák:
 • letöltöttem a YouTube-ról a Magyar népmesék sorozatnak egy másik epizódját, a címe: A só
 • A videó végéről töröltem a stáblistát, csak az audió részt hagytam meg.
A mintafeladatunk a következő lépésekből fog állni:
 1. prezentációszerkesztő programunk segítségével létre kell hoznunk egy olyan - egyetlen diából álló - bemutatót, amely tartalmazza a stáblista első állóképét
 2. Ezt a diát kell elmentenünk képként, majd
 3. az így elkészített képet hozzá kell fűznünk a videónk végéhez
 4. és elmentenünk (exportálnunk) - esetleges továbbszerkesztéshez - .mlt kiterjesztéssel, továbbá lejátszáshoz .mp4 formátumban egyaránt
A megoldáshoz - hasonlóan a hangállomány hozzáfűzése esetén - két lehetőségünk adódik:
 1. direkt módon hozzáfűzzük a képállományt a videónk végéhez
 2. új videósáv hozzáadásával külön tracken végezzük el a műveletet.
A kiinduló videóállományt innen tudod letölteni:
 • előkészített filmhez kattints: ide
 • stáblista a mintafeladathoz: itt
Ennyi bevezető után lássuk a medvét!

Mintafeladat

 1. variáció: az állókép közvetlen hozzáfűzése a videóhoz
  1. Nyissunk egy üres prezentációs állományt (de lehet akár egy nekünk tetsző sablon is), és hozzuk létre a diaképet. Mentsük el a diát valamilyen képformátumban, például .png kiterjesztéssel
  2. Indítsd el a Shotcut alkalmazást, határozd meg a kimeneti könyvtárat, majd nyisd meg a letöltött videót. A Fájl - Megnyitás opcióval a projekthez tudod adni a létrehozott képállományt is.
  3. Állítsd a lejátszófejet 00:06:14 és 00:06:15 közé, ahogy a mintán látod. Azért erre a pozícióra, mert innen kezdődik az üres képernyő-csak hang van állapot.
   FONTOS: a billentyűzeten lévő balra és jobbra mutató nyilak segítségével képkockánként tudod léptetni a videót!
   Különítsd el a hangsávot a videótracktől!
   (Segítségül egy markert [jelölőt] is hozzáadhatsz, melynek segítségével még jobban láthatóvá teszed az elkülönítést! -> az ábrán zöld színnel jelölve.)
  4. Nyisd meg a képállományt, majd egy "drug & drop" egérművelettel húzd az idővonal megfelelő részére.Pontosan illeszd egymáshoz a két állományt.
  5. A kép megjelenését illetőleg két lehetőség közül válatsz:
   1. a teljes film végéig láthatóvá teszed -> ekkor egér segítségével a kép beillesztésének jobb oldalát beállítod a videó végéhez
   2. rövidebb időre állítod az Idővonalon -> mi most ezt a lehetőséget választjuk, mert a Gyakorló feladat majd ennek a videónak a tovább szerkesztése lesz majd.
   első variáció második variáció
  6. Végül mentsd el .mlt formátumban a további szerkeszthetőség érdekében, illetve exportáld .mp4 formátumba és kész!
 2. variáció: kisegítő track használata
 3. Ezt a variációt azért nem magyarázom részletesen, mert igazából majdnem teljes egészében megegyezik az előzővel, azzal a különbséggel, hogy már kezdőlépésként különválasztod a kép- és hangállományt egy-egy tracken.

Gyakorló feladat

 1. Folytasd és fejezd be a minta feladatsort a teljes stáblista elkészítésével. Ehhez még három diaképre lesz szükséged. Az alábbi dokumentum - diánként - tartalmazza a hiányzó stáblistát. Ügyelj arra, hogy a végén, az utolsó diakép pont a zene végére fejeződjön be, továbbá figyelj arra is, hogy egy-egy diakép annyi ideig legyen látható, amennyi elegendő annak az elolvasására!
  • további stáblista: itt
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com