Videó és audió állományok összehangolása, majd exportálása .mp4 formátumra

A mintafeladat megoldásához töltsd le a Magyar népmesék rajzfilmsorozat bevezetőjének videó- és audió állományát: Mintafeladat

Ebben a mintafeladatban a máig népszerű animációs mesefilmsorozat, a Magyar népmesék bevezető részének audió és videó állományát kell majd összefésülni.
Lépések:
 1. Nyiss egy új Shotcut állományt és határozd meg a kimeneti könyvtárat. Ezután nyisd meg a két állományt, tehát a
  1. videó állományt és az
  2. audió állományt.
 2. Add hozzá az Idővonalhoz a "videó"-t. A pontosság kedvéért a sávot nevezd át "Videó"-ra.
 3. Ezt követően hozz létre egy külön audió sávot: jobb egérgombbal kattints a videósáv bevezető "fej" részére, majd a Sávműveletek - Új audiósáv menüpontját választva létrejön az új audiósáv. A pontosság kedvéért ezt is nevezzük át, az új neve legyen "Audió"
 4. Majd a megnyitott hangállományt egy "Drug & drop" egérművelettel húzd rá az új hangsávra. Illeszd őket össze, és el is készültél.


 5. Exportálás

  Eddig a pontig, amiket létrehoztál és elmentettél, a Shotcut alapértelmezett fájlformátumában - fajlnev.mlt formátumban - került mentésre. Azonban ez, ebben a formában kizárólag a Shotcut alkalmazásban lejátszható. Ahhoz, hogy egyéb videólejátszók is értelmezni tudják, mindenképp el kell mentened egy olyan formátumban, amely lehetővé teszi a megjelenítést.
  Ezt a műveletet nevezzük exportálásnak.
  Manapság az egyik legnépszerűbb fájltípus az mp4.

  Tehát,

 6. ha nincs további szerkeszteni valód, akkor tulajdonképpen elkészültél. Már csak az a része maradt vissza a dolognak, hogy a további felhasználhatóság érdekében exportáld a két állományt .mp4 formátumban.
 7. Ennek érdekében:
  1. Válaszd ki a menüsorban az Exportálás parancsot
  2. majd kövesd a felbukkanó ablak utasításait. Amennyiben az "alapértelmezett" formátumban hagyod, akkor egy általános .mp4 formátumot fog előállítani, amely tökéletesen megfelel majdnem minden felhasználás érdekében
  3. Ha viszont speciális igényed van, akkor ne feledkezz meg kiválasztani a "Hardver kódoló használatát" (zöld karikával jelzett választómező), majd az ablak bal oldali részében válaszd a megfelelőt.
 8. A sikeres exportálást a Shotcut a jobb oldalon, a "Feladatok" között jelzi nekünk.
 9. Az elkészült videó:


Gyakorló feladatok

 1. A mintafeladatban a Magyar népmesék sorozat egyik epizódjának - "A két koma" c. - bevezető részét dolgoztuk fel
  Töltsd le a többi részegységet (snittet) és állítsd össze a teljes epizódot!
  (Természetesen a letöltési sorrend nem feltétlen felel meg a valós sorrendnek!)

 2. Hangállományok: Videóállományok:
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com