Hang- és videó effektusok használata

Az effekt jelentése -> különleges hatás

A Shotcut alkalmazás nagyon sok audió és videó effektet biztosítít a látványosabb filmek elkészítéséhez. Ezek között vannak olyanok, amely kifejezetten jól sikerültek, de bizony megtalálhatók olyanok is, amelyek kizárólag a "nyugalom megzavarására" alkalmasak, azaz mindenre jók, csak arra nem, amire fejlesztették őket.

Annak eldöntése, hogy a sok közül melyiket használjuk, mindenkinek a "magánügye", azonban érdemes megfogadni az alábbi néhány jótanácsot:
 • Ne használj túl sok effektet, mert zavaró lehet az összhatás!
 • Lehetőleg - ha csak nem ez a célunk! - ne "robbanjon be" az effekt a snittbe! Használj átmeneteket a vágott részeknél!
 • Mindig próbálj meg olyat alkalmazni, amely illeszkedik a tartalomhoz is!
Mivel nagyon sok lehetőség közül választhatunk, természetesen a témakör célja nem lehet a teljes tartalom ismertetése. A mintafeladatban is csak néhány audió- és videóeffekt bemutatásával szemléltetjük a hozzáadás mikéntjét és tulajdonságok beállításainak lehetőségét.

A többi felfedezése Rád vár, amely látványos szórakozásnak ígérkezik! Kellemes időtöltést!

(FONTOS: azok az effektek, amelyek elnyerik a tetszésedet, érdemes "csillaggal ellátni", azaz hozzáadni a Kedvencekhezt!)

Mintafeladat:

A mintafeladat videója a Nemzetközi Űrállomás életét mutatja be. Mrs. Sonny Williams űrhajósnő közreműködésével olyan mindennapos kérdésekre kaphatunk választ, mint például:
 • hogyan mosnak fogat az űrhajósok?
 • hol- és hogyan alszik a legénység?
 • milyen testedzési formákat űznek?
 • vagy hogyan használják a konyhát?... stb....
A forrásállományban ezt a hosszabb videót már vágóképekre bontottuk annak érdekében, hogy ezeknek a snitteknek a felhasználásával mutassuk be a különféle effektek (szűrők) alkalmazását.

A forrásállományok:
 1. bevezető vágókép
 2. hálófülke
 3. fürdőegység és fogmosás bemutatása
 4. toalett használata
 5. a konyha
 6. kerékpározás
 7. az űrruha és a légzsilip
 8. a kupola
 9. súlyemelő eszköz - sportolás?
 10. a rakodótér
 11. a központi egység
 12. az űrkabin
A teljes film YouTubeon történő megtekintéséhez kattints: ide

A 0. lépés minden esetben a Shotcut megnyitása, illetve az adott mintafeladat elkészítéséhez tartozó részegység(ek) letöltése és elhelyezése az Idővonalon, de erről csak itt, egyszer teszünk említést.
FONTOS: meg kell jegyezni, hogy adott vágóképre nem kzárólag egyetlen egy szűrőt alkalmazhatunk, hanem akár többet is.

No, és akkor mindezek után lássuk a medvét!
 1. Indítsd el a szűrők hozzáadását a Szűrők ablak megnyitásával. Nézzük, mit tartalmaz a felbukkanó munkaablak.
 2. Nézzük, milyen lehetőségeket tartalmaz nekünk az ablak:
  • 1. -> szűrő hozzáadása
  • 2. -> szűrő törlése
  • 3. -> szűrő másolása (a beállított értékekkel)
  • 4. -> szűrő beillesztése (rögzítése)
  • 5. -> milyen szűrők vannak hozzárendelve az adott vágóképhez->
  • 6. -> a kijelölt szűrő tulajdonságainak beállítása és módosítása
 3. Videó fokozatos megjelenítése/Hang fokozatos megjelenítése A legelső, és talán a legegyszerűbb - ezáltal a leggyakrabban használt szűrő-páros. Általában együtt alkalmazzák, ezért itt is együtt kerül tárgyalásra. Az effekthez töltsük le a bevezető vágóképet.
  Ennek a szűrőpárosnak a használatával azt fogjuk elérni, hogy a snitt teljesen sötét háttérből "világosodjon ki", ill. a hozzátartozó audió rész is fokozatosan teljesedik ki.
 4. Beállításához az egérmutatóval közelíts a vágókép bal felső sarkához addig, amíg meg nem jelenik egy fekete karika. Ragad meg az egérrel ezt a karikát és húzd el a kívánt hosszig.
  Amennyiben a technikát a kijelölt vágókép végén alkalmazzuk, akkor az elhalkulás/elsötétítés lesz az eredmény.
  az effekt bemutatása
  (Megjegyzés: mivel az első vágóképen nincs hang rögzítve, ezért a hangot csak képzeld oda!)
 5. Áttűnés: nagyon rossz hatást tud kelteni az, ha két vágókép élesen elhatárolódva jelenik meg egymást követően. Ezen segít az "áttúnés" effekt.
  Elklészítéséhez két snittre lesz szükségünk. Legyen ez a hálófülke és a fürdőegység és a fogmosás bemutatása elnevezésűek.

 6. Nincs szükségünk két ilyen hosszú snittre az effektus érzékeltetéséhez, ezért készítsd elő a két vágóképet az effektus bemutatásához úgy, hogy a
  1. "hálófülke" snitt végéről csak kb. 15 mp maradjon meg (ez lesz majd az 1-es számú snitt), illetve
  2. a "fürdőegység és fogmosás bemutatása" snitt elejéről szintén csak 15 mp maradjon meg (2-es számú snitt)
  Helyezd egymás mellé ugyanarra a trackre a két vágóképet 1-es és 2-es sorrendben.
  Ezután a 2. számút ragad meg az egérrel és húzd rá az 1. számú végére. Az eredmény egyfajta "áttűnés"-ként jelenik meg, iránya a bal oldali vágóképből a jobb oldali snitt. Minél hosszabb az átfedésed, azaz minél "hosszabban húzod bele" az egyikből a másikat, annál hosszabb ideig fog tartani majd az áttűnés. Az Idővonalon az alábbit képet látod:
  az effekt bemutatása
 7. Gauss-elmosás: ez a szűrő is igen-igen kedvelt a kép- és fotószerkesztésben is. Lényege, hogy a vágókép egy bizonyos időtartamra "elhomályosul", felismerhetetlen lesz.
 8. A felhasznált snitt a toalett használata lesz. Az előzőhöz hasonlóan, nincs szükségünk az egész vágóképre, ezért darabold fel úgy, hogy csak az első 15 sec maradjon meg. Ez legyen látható az Idővonalon.
  Ezt a maradékot is bontsd fel három egyenlő időegységre. Az elmosást a középső részre fogjuk alkalmazni. (Már ebből is láthatod, hogy a szűrők nagy részénél ki kell jelölni azt a részt, amelyre az adott effektet illeszteni szeretnéd!)
  Lépések:
  1. jelöld ki a középső részt
  2. a "+" gombra kattintva nyisd meg a szűrők listáját
  3. Válaszd ki a Gauss-elmosást. (Vagy a "Kedvencek" között, vagy a "Videók" között találod
  4. Állítsd be a csuszkán a kívánt értéket, míg
  5. végül kattints a "Szűrő beillesztése" gombra
  az effekt bemutatása
 9. Tükör: ez a szűrő inkább a "jópofa"-, sem mint a "hasznos" kategóriába sorolható.
 10. Ugyanarra a snittre fogjuk alkalmazni, mint az előzőt. Ehhez töröljük a Gauss-elmosást, majd jelöljük ki "Tükör" effektet, határozzuk meg az szűrő tulajdonságai közül a "Fent" módot, illesszük rá a "Szűrő beillesztése" gombbal a snittre, majd nézzük meg a hatást.
  az effekt bemutatása
 11. "Csőlátás" - Equirectangular Mask: Ennek a szűrőnek a segítségével a vágóképen egyfajta "csőlátást" hozhatunk létre. Ez már inkább lehet hasznos, mint érdekes.
 12. Vágjuk meg a snittet, jelöljük ki azt a vágókép-részletet, amire alkalmazni szeretnénk, majd a lejátszófejet pozícionáljuk a kijelölt snitt fölé és alkalmazzuk rá az Equirectangular Mask szűrőt a már tanult módon.
  Eredmény
 13. "Kép a képben" - Blur: Pad Ennek a szűrőnek a segítségével megvalósíthatjuk a "kép a képben" effektet, méghozzá úgy, hogy az a beállított "élesen megjelenített képrészlet" mellett a snitt fennmaradó részére meghatározhatjuk a csúszka mértéke szerinti homályosítást.
 14. beállítási értékek az elkészült szűrő
Gyakorló feladatok
 1. A minta-szűrők bemutatása véget ért. Már az elején jeleztük, hogy a mintafeladat megoldása nem jelenti azt, hogy az összes effektet "végig rágjuk".
  A gyakorló részben a megadott források segítségével próbálj meg minél több szűrőtípust megvizsgálni. Azokat a szűrőket, amelyek tetszenek, helyezd el a "Kedvencek" között úgy, hogy a mellette lévő csillagra rákattintasz.

 2. A tanóra ideje alatt járd körbe az iskolát. Készíts min. 10-12 db - de inkább több! - max. félperces snittet az intézmény különböző helységeiről. Ne feledkezz meg a kollégiumról sem! (A pincét és a padlást - ha van! - kihagyhatod.) A snitteket töltsd fel a OneDrive fiókodba!
  Az elkészült vágóképek szerkesztésével állíts össze egy 3-5 pereces bemutató filmet a Vszk-ról. Használj aláfestő zenét is! A telefonod "vízszintesen" tartsd!
  Figyelj a személyiségi jogokra, azaz a vágóképeken felbukkanó személyek NE legyenek felismerhetők!

 3. Készíts természetfilmet!
 4. Ehhez, például ha
  • tél van: -> keress egy madáretetőt
  • tavasz vagy ősz van: -> keress egy nyíló/kinyílt virágot
  Rögzítsd mellette a mobil telefonodat maximum 1 m távolságon - de inkább közelebb! - belülre, indítsd el a felvételt és hagyd ott körülbelül 20-30 percre.
  Az így kapott állományból vágd ki az "üres" részeket. A keletkezett vágóképekre alkalmazz szűrőket, ill. helyezz el a hangulathoz illő aláfestő zenét is!
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com