Forrás: Digitális kultúra tankönyv Oktatási Hivatal, NAT 2020

A stílus

A bekezdésstílus egy adottt bekezdésre vonatkozó beállítások összessége, amelyet valamilyen stílusnévvel azonosítunk.
Minden bekezdésnek van stílusa. Az alapértelmezett stílus általában a normál, míg a címek formázásához az előre meghatározott Címsor 1, Címsor 2,... stílusokat használják.

De mi is létrehozhatunk új stílust, ha egy adott bekezdés formátumát új stílusnévvel látjuk el, és ezt a stílust elmentjük.

Az alábbi képen láthatjuk az MS Word alapértelmezett stíluslapjait:
A stílusok nem függetlenek egymástól, például a címsorstílusok tipikusan a normál stílusra épülnek. Ez azt jelenti, hogy ha a normál stílust módosítjuk, a módosítások kihatnak a címsor stílusára is.

Stíluslap - új stíluslap készítése
Megadott néven elmentett formai beállítások összessége. Új stílus létrehozásához használjuk "Kezdőlap" lapfül alábbi képen megadott elérhetőségét:


Stíluslap módosítása
A stíluslap módosítása egyszerű művelet: az előzőekben tanultak alapján válasszuk ki az adott stíluslapot, majd a név mellett kattints a nyílra. A legördülő menüben válaszd ki a "Módosítás..." menüpontot, majd végezd el a stíluslapon a beállításokat. Végül kattints az OK gombra.


Már definiált stílus hozzáadása adott bekezdéshez

A művelet egyszerű: jelöjük ki egér segítségével az adott bekezdést/bekezdéseket és válasszuk ki a hozzá tartozó stíluslapot.


Feladatok
 1. Készíts egy új stílust az alábbi beállításokkal.
  • Karakterre vonatkozó tulandonságok: Agency FB, 10pt, sötétkék színű.
  • A bekezdésre vonatkozó tulajdonságok: legyen sorkizárt igazítású, térköz előtte 8 pt, térköz utána 10 pt, sorköz legyen 1,08-szoros. Az első sor behúzását állítsd 1 cm-re. A bekezdés háttérszíne legyen halványabb kék, mint a karakterszínek.
  • Szegély: alul-felül vékony, piros színű vonal
  Az új stílus neve legyen a saját neved!
  Ezután tölts le a lorumipse.hu oldalról egy bekezdést, és alkalmazd rá ezt az új stílust!

 2. Módosítsd a Normál stílus betűtípusát Arialra!

 3. Módosítsuk a dokumentumban a Címsor 1, illetve a Címsor 3 stílust is úgy, hogy a betűméret és a térköz a Címsor 2 megadott értékeinél nagyobb, illetve kisebb legyen! Állatsuk be úgy a címsorstílusokat, hogy ne legyen az első soruk behúzva.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com