Kezelői felület

A Shotcut rengeteg beállítási lehetőséget, vezérlőgombot és opciót tartalmaz, ezért az alábbi felsorolás a teljesség igénye nélkül, kizárólag a legfontosabb nyomógombok és funkciók bemutatását tartalmazza!
A YouTube-on rengeteg tutorial videót találhatsz, továbbá más internetes fórumok is segítségedre lehetnek egyes kérdések megoldásában.

A Google jó barát!


Azt javaslom, hogy mielőtt elkezdenéd olvasni és értelmezni ezt az oldalt, ezzel párhuzamosan nyisd meg a Shotcut-ot is, és mindjárt próbálgasd is ki az adott elemet!

 1. Kezdjük mindjárt a nyelv beállításával. Abban az esetben, ha nem magyar, hanem angol nyelven indulna el a telepítés után a program, akkor "magyarosíthatod", ha a "Settings - Language - Hungarian" opciót választod. A beállítás érvényesítéséhez újra kell indítanod a programot.
  Sajnos, a magyarítás csak részleges eredményhez vezet, a program kezelőfelülete nincs teljes mértékben a magyar nyelvre átírva.
 2. Innen kezdve azonban már sokkal barátságosabb a kezelőfelület!

 3. Az általános képernyőfelület kialakításához kattints a "Nézet" menüpontra, és állítsd be (aktiváld/inaktiváld) a kezelőgombokat az alábbiak szerint:
 4. A telepítés után alapértelmezetten sötét háttérrel indul el a program, de ez megvátoztatható, ha a Beállítások - Téma - Fusion Light menüpontot választod. Figyelj oda, mert a beállítás érvényesítése itt a rendszer újraindítását igényli. (Egy felbukkanó ablakban jelzi is a rendszer.)
 5. sötét világos
  Válaszd a számodra szimpatikusabbat!

 6. Az indítóképernyő közepén megjelenő "Új projekt" ablakban meghatározhatjuk, hogy
  • "A projekt mappája" -> melyik könyvtárba mentse el a Shotcut a készülendő videóprojekt állományait,
  • "A projekt neve" -> milyen néven történjen a mentés,
  • "Videómód" -> amennyiben ezt az "Automatikus" módban hagyjuk, akkor az elsőnek behívott videó alapján fogja felvenni a másodpercenkénti megjelenített képkockák számát.
  • FONTOS: ügyelj arra, hogy a felső menüsor jobb oldalán a "Szerkesztés" gomb legyen aktív!
  "Új projekt" ablak "Szerkesztés" gomb
 7. Az aktuálisan futó projekt kimeneti ablaka.
 8. A vezérlőgombok működése:
  1. lejátszófej indítása / megállítása -> ez egy kétállású vezérlőgomb. Kattintással indíthatod, illetve megállíthatod az aktuáls projektet.

  2. gyorsabb visszafelé történő lejátszás -> nincs mit magyarázni, a nevében a működése

  3. ugrás az előző vágási pontra -> ezen sincs mit magyarázni, a nevében a működése

  4. gyorsabb lejátszás előre -> ezen sincs mit magyarázni

  5. ugrás a következő vágási pontra -> nincs mit magyarázni

  6. nagyítás/Kicsinyítés -> Belenagyíthatsz vagy kicsinyítheted a videót. Ez csak virtuális nagyítást, ill. kicsinyítést jelent.

  7. rács ki- és bekapcsolása -> Szerkesztéshez segéd rácsvonalakat jeleníthetsz meg. Ez is csak virtuális megjelenítés.

  8. hangerőszabályzó

  9. 2. kronométer -> azt az időértéket mutatja, hogy milyen hosszú az aktuális projekt. óó:pp:ss:tsts felosztásban (ts=>tizedmásodperc)

  10. 1. kronométer -> azt mutatja meg, hogy az adott pillanatban a lejátszófej milyen időpontban van.. óó:pp:ss:tsts felosztásban
 9. Ugyanabban az időben több videó-, ill. audió sávval is dolgozhatsz. Ezeket a sávokat az Idővonalon látod.
  Ezeket a sávokat átnevezheted, ill. a rajtuk lévő funkciógombok segítségével befolyásolhatod a működésüket.
  • "V1", "A1" -> Videó-, ill. Audió sáv - dupla kattintással átnevezheted,
  • "kislakat" segítségével a sáv szerkeszthetőségét zárolhatod vagy oldhatod a zárolását,
  • lehetőség van a hang elnémítására is,
  • a "szem"-re kattintva pedig elrejtheted vagy láthatóvá teheted a videó sávot.
 10. Ha egérkattintással aktívvá teszed a kimeneti sáv típusát jelző részt, majd jobb egérgombbal klikkelsz erre a területre, akkor a felbukkanó menüben különféle sávműveleteket indíthasz el. (Külön nem részletezem, próbálgass!)
 11. Az Idővonal tetején elhelyezkedő, hármszög alakú "kis pöcök a függőleges vonallal" mutatja a lejátszófej aktuális pozícióját a videón.
  A közvetlenül alatta elhelyezkedő kronométer (óra) óó:pp:ss formában mutatja a videóból aktuálisan eltelt időt.
 12. Gyakran használt parancsgombok az "Idővonal"-ról:
  1. Idővonal menü -> hatása és használata azonos az G pontban megfogalmazotakkal

  2. Hozzáfűz (+) / Elvesz (-) -> amennyiben több részvideóból áll a projektünk, akkor a listából kijelölt videót a filmszalag végéhez hozzáfűzi, vagy a filmszalag végéről elveszi a snittet

  3. Vágás a lejátszófejnél -> a lejátszófej adott pontján kettévágja a videót

  4. Jelölőpont -> használatával jelölőpontokat tehetsz ki a videód adott pontjára. Jobb egérgombbal kattintva az adott jelölőpontra, további szerkesztési opciókat kapsz.

  5. Ugrás előre/vissza -> a lejátszófej adott pontjához viszonyítva ugrás előre vagy vissza a megfelelő jelölőpontig

  6. "Snap" (Mágnes)-> nincs igazán jó szakkifejezés rá. Viszont nagyon hasznos "kütyü". Amennyiben aktív, akkor az éppen mozgatott snitt illesztése az előző/következő elemhez nagyon egyszerűvé válik, mivel szinte "rápattan, ráragad" annak az elejére vagy a végére. Inaktív állapotban viszont könnyebben tudjuk egymásba tolni az összemosandó felületeket.

  7. Idővonal nagyítása-> a csúszka eltolásával növelheted vagy csökkentheted az Idővonal látható területét. FONTOS: használatával nem lesz "lassabb-gyorsabb" a lejátszás!

  8. Idővonal optimális mérete-> amennyiben elállítottad az idővonal nagyítását, akkor ennek a nyomógombnak a használatával tudod visszaállítani az eredetire

  9. Hang hozzáadása-> ha van mikrofonod, akkor a videódhoz saját szöveget is fűzhetsz. Ennek a gombnak a használatával egy új audió sáv adódik a projekthez, amire külső hangfelvételt csatolhatsz.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com