Diakockák háttere

 1. Egyszínű háttér beállítása
 2. Sokféle módon állíthatjuk be a diakockák háttérszínét. Az egyik lehetőség erre a "Tervezés" lapfül -> "Testreszabás" csoport -> "Háttér formázása" parancs.
  Ekkor megjelenik előttünk a "Háttér formázása" munkaablak, ahol a "Szín" lehetőségnél a dia alapháttérszínét tudjuk beállítani, de módunk van további opciók meghatározására is. A leggyakrabban használt lehetőségek:
  • egysznű kitöltés
  • színátmenetes kitöltés
  • kitöltés képpel vagy anyagmintával


 3. Színátmenetes háttér beállítása
 4. Színátmenetes háttér beállítása úgyanúgy történik, mint az egyszínű háttéré, azzal a különbséggel, hogy ekkor meg tudjuk határozni a felhasználásra szánt színeket, illetve a színátmenet típusát is.
  Ennek használatakor ne feledkezzünk meg a felesleges színátmeneti végpontok törléséről, ill. itt is lehetőségünk van az áttetszőség százalékos beállítására.
  Az egyes végpontok színét úgy tudjuk definiálni, hogy egérkattintással kiválasztjuk a kérdéses "patront", majd a szín opciónál kiválasztjuk a megfelelőt.
  Ezek a végpontok a csúszkán mozgathatók, melynek segítségével a meghatározott irányban "tolni" tudjuk a színt, sőt, néhány lehetőségnél még a dőlés szögét is. 5. Kitöltés anyagmintával
 6. Ez a lehetőség még az "őskori" office alkalmazásból maradt vissza egyfajta kövületként. Nem sokan használják, de lehetőségként megtalálható még. Ennél az opciónál is használhatunk saját képet (lásd. lentebb!), de választhatunk az anyagminták közül is. 7. Fénykép felhasználása diakocka háttereként
 8. Mód és lehetőség nyílik arra is, hogy fényképet használjunk fel dia háttereként. Ebben az esetben viszont - főleg színes fotóknál! - sajnos abba a hibába eshetünk, hogy a dián használt karakterek nehezen, vagy egyáltalán nem olvashatóvá válnak.
  Erre az egyik - manapság igen gyakran használt - megoldás, hogy a szöveget egyszínű szövegdobozban helyezzük el.
  rossz megoldás jó megoldás
  (szövegdoboz 50%-os áttetszőséggel)

Témák (tervezősablonok) használata

Sokaknak nehézséget okozhat a megfelelő háttér elkészítése. Ezeknek a felhasználóknak nyújt segítséget a PowerPoint tervezősablonok (témák) használata.
Beállítása egyszerű: a szerkesztésre megnyitott bemutatónkon válasszuk a "Tervezés" lapfület, majd a "Témák" közül válasszuk a számunkra megfelelőt.
A PowerPoint további segítséget is nyújt, nevezetesen ha a csoport jobb alsó sarkában lévő kis nyílra kattintunk, akkor akár az adott témához legjobban illő színcsoportot is deklarálni tudjuk.További sablonok is letölthetők a Microsoft hivatalos honlapjáról. Kattints ide

Felsorolás- és számozott lista készítése. Többszintű lista.

Minden prezentációban szinte kivétel nélkül szükségünk van valamilyen felsorolásra vagy számozott listára. A listaelemekre vonatkozó beállítás és szerkesztés az alábbi lépésekben történik (a diakocka cím és tartalom elrendezésű!):

 1. Felsorolás jellegű lista
  1. egérrel kattintsunk a helyőrző belső részébe
  2. "Kezdőlap" -> "Bekezdés" -> "Felsorolás" parancsra kattintva válasszuk ki a listajelet.


  3. Amennyiben a felajánlotta közül egyik sem felel meg az ízlésünknek, úgy a "Felsorolás és számozás" sort választva újabb beállítási lehetőségeket ad a PowerPoint.


 2. Számozott lista
 3. Számozott lista létrehozása hasonlóképpen történik, mint a felsorolás jellegű listáé, csak ekkor a "Számozás" parancsikont válasszuk. További beállításokat a "Felsorolás és számozás..." parancssor alatt eszközölhetünk.


 4. Többszintű lista
 5. Többszintű lista létrehozását és tulajdonságainak beállítását majd a Diaminta nézetnél tárgyaljuk!

Feladatok

 1. feladat: a minta és az alábbi néhány instrukció alapján készítsd el a kuvaszt, a komondort és a pulit bemutató prezentációt
 2. A szükséges képeket letöltheted innen:
  kuvasz
  komondor
  puli

  Instrukciók:
  1. Az első dia legyen elrendezés szempontjából legyen Címdia. A függőleges és a vízszintes segédvonal segítségével oszd négy részre, ezután
   • Szúrj be egy téglalap alakzatot a II. negyedbe, melynek kitöltő színe sötétbarnából-világosbarnába tartó színátmenet. Az alakzatot küldd hátra, hogy a címdia helyőrző szövegdobozai láthatók legyenek.

   • A főcím és az alcím karaktertípusa és tulajdonságai: Bradley ITC, félkövér és árnyékolt. Méretek: 44 pt és 20 pt. A szövegdobozok mérete: 3 cm x 15 cm.
    Vízszintesen és függőlegesem is középre igazítottak. Helyezd el őket a minta szerint.

   • A minta szerint helyezd el a három kutya képét úgy, ahogy a mintában látod. Figyelj az átméretezésnél, a képek kis mértékben torzulni fognak!

   • A kutyafajták feliratait fekete színű, 50%-os áttetszőséggel létrehozott szövedobozban helyezd el, a főcímmel megegyező, fehér színű karaktertípussal. A méretet határozd meg önállóan. Használd ki az alakzatmásolás lehetőségét!

   • A könnyebb mozgathatóság érdekében a kutyák fényképét és nevét foglald önálló egységként, csoportba.
  2. A többi dia elrendezés szerinti típusát a minta alapján határozd meg! Ezeknek a diáknak a háttere is legyen színátmenetes, hasonlóan a címdia II. negyedéhez. A szöveget és a listákat alakítsd a minta szerint! A főcímeknél a karaterek közötti ritkítás mértéke 4 pt. A felsorolásnál a bekezdések között 12 pt legyen a térköz, míg a sortávolság többszörös (1,08) értékű. Ügyelj a kiskapitális karater helyes alkalmazására, illetve a képekre alkalmazott effektusok megfelelő használatára!

  3. Ne feledkezz meg az utolsó - elköszönő - diáról sem!
  1. dia 2. dia
  3. dia 4. dia
  5. dia
 3. feladat: az alábbi minta segítségével készítsd el a "Lavina Utazási Iroda" téli utazásaival kapcsolatos prezentációt.
 4. Ügyelj arra, hogy a 4. dián a listajel a nap rajz! A feladat megoldásához szükséges képállományokat letöltheted innen:
  1. dia 2. dia 3. dia
  4. dia 5. dia 6. dia

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com