Diatípusok

Előre megadott helyőrzők segítségével a PowerPoint lehetőséget biztosít az egyszerűbb szerkesztésre. Előzetesen beállított elrendezés szempontjából az alábbi lehetőségek közül választhatunk:
 1. címdia
 2. cím- és tartalom
 3. szakaszfejléc
 4. 2 tartalomrész
 5. összehasonlítás
 6. csak cím
 7. üres
 8. tartalomrész képaláírással
 9. kép képaláírással
Az egyes elrendezési formákat a
"Kezdőlap" lapfül -> "Diák" csoport -> "Új dia" vagy "Elrendezés" parancsával tudod meghatározni.Ha egy adott diát kijelölünk, majd egérkattintással kiválasztjuk a kívánt típust, pillanatok alatt megváltotathatjuk a dia szerkezeti felépítését, könnyebbé téve ezáltal a dia szerkesztését.

Kép objektum ehelyezése a prezentációban

Képet a "Beszúrás" lapfül -> "Képek" csoportjából illeszthetünk be a diára.


A képen látható lehetőségek közül külön említésre szorul a "Képernyőkép" opció. Ennek segítségével például egy interneten található képet nem szükséges lementenünk a számítógépre ahhoz, hogy elhelyezzük a bemutatónkban.
Nézzük, hogy tudjuk használni ezt a funkciót! (A példában egy rózsát ábrázoló képet szeretnénk rögzíteni egy üres típusú diára.)

 1. Keressük rá a kívánt képre és nyissuk meg a böngészőablakban.


 2. Ezután nyissuk meg a prezentációnkat. Figyeljünk arra, hogy a PowerPoint alkalmazás "alatt" közvetlenül a rózsa képét tartalmazó böngészőablak legyen megnyitva!
  Majd válasszuk a
  "Beszúrás" lapfül -> "Képek" csoport -> "Képernyőkép" -> "Képernyőrész kivágása" parancsikonját és kattintsunk rá.


 3. Ekkor eltűnik a prezentációnkat tartalmazó rész, és "áttetszően" megjelenik az alatta lévő terület.
  Egér segítsétével jelöljük ki a kivánt ablaktartalmat!


 4. Ezután a kép szerkeszthető állapotban automatikusan megjelenik az adott diakockán.JÓTANÁCS: ha fájlból illesztünk be képet, akkor mindig használjuk a "Beszúrás és csatolás" opciót! Bár ez megnöveli a prezentációnk méretét, azonban biztosítja azt, hogy másik informatikai eszközön futtatva is megjelenjenek a képek!


Kép formázása

A kép beillesztése után lehetőségeink vannak további formai beállítás megadására. Ehhez jelöljük ki a képet, majd válasszuk a

"Képeszközök" -> "Formátum" lapfület


Sok mindenre van mód és lehetőség, mindegyiket nem fogjuk részletesen megtárgyalni, de említést érdemel például a(z):
 1. szélesség és magasság meghatározása ("Méret"),
 2. különféle korrekciókra és effektusok hozzáadására ("Kiigazítás"),
 3. a megjelenő kép szegélyének, stílusának megadására ("Képstílusok"),
 4. de ide sorolhatjuk még a kép objektumok forgatását és igazítását is. ("Elrendezés")
Amennyiben a csoportok jobb alsó sarkában elhelyezkedő kisnyilakra kattintunk, akkor a felbukkanó munkaakblakban további finomítási lehetőségek adódnak.
"Képstílusok"-nál lévő kisnyil "Méret"-nél lévő kisnyil


Alakzatok beszúrása és formázása

Különféle előre elkészített rajz alakzatok beszúrását már az oktatas100.hu oldal "prezentációkészítés/objektum" menüpontjának bevezető részében tárgyaltuk. De a teljesség kedvéért, hogy a képekkel együtt is lássuk, itt is említésre kerül.
Nézzük tehát:

 1. Előre szerkesztett rajzobjektumokat a "Beszúrás" lapfül -> "Ábrák" csoportjának -> "Alakzatok" parancsikonjával szúrhatunk be:


 2. Egér segítségével válasszuk ki a kívánt alakzatot és helyezzük el a diakockán!

 3. Végül állítsuk be a kívánt tulajdonságokat! Az alakzat kiejölése után a "Rajzeszközök" -> "Formátum" lapfül segítségével - a képekhez hasonlóan! - itt is rengeteg attribútumot tudunk meghatározni, ill. a kisnyíl(ak) bármelyikére kattintva, a megjelenő munkaablakon tovább tudjuk ezeket a beállításokat finomítani!


Feladatok

 1. feladat: az alábbi leírás és minta alapján készítsd el a diakockát! A szükséges képeket letöltheted innen:
  1. Nyiss egy üres bemutatót. Az alapértelmezett dia elrendezését állítsd "Csak cím" típusúra! A diakockát mentsd el "kepek.pptx" néven!

  2. A címet tartalmazó szövegdoboz háttere legyen sárga, magassága 3 cm, szélessége 15 cm. A karakterek mérete és típusa: 54 pt, Calibri Light és piros színű. A szöveg legyen árnyékolt és kiskapitális. A szövegdobozon belüli vízszintes igazítás jobbra zárt, míg a függőleges igazítás legyen lentre zárt.

  3. A szövegdobozt keretezd be vékony, zöld színű vonallal és alkalmazd rá a minta szerinti effektust. Helyezd el a diakocka II. negyedében, vízszintesen és függőlegesen is nagyjából középre. (Lásd a mintán!)

  4. A diakocka I. negyedébe (középre) szúrd be és csatold a Keszthely főterét ábrázoló fotót, majd lásd el a képet a következő tulajdonságokkal:
   • magassága 8 cm
   • a "Képstílusok" közül alkalmazd rá a "lágy szélű négyszög" stílust.

  5. A III. negyedbe - a már ismert módon, tehát csatolással! - helyezd el a múlt századi siófoki víztornyot ábrázoló fotót. Ennek a képnek is állítsd be a vonatkozó attribútumait az alábbiak szerint
   • magassága 6 cm.
   • az elforgatás mértéke: -10o
   • a képstílusok közül keresd meg és alkalmazd rá a minta szerintit!
   • a "Képeffektusok" közül pedig állítsd be a perspektivikus árnyék-ot

  6. A IV. negyedbe a Tihanyi Bencés Apátságot bemutató kép kerül. Ennek csak egy tulajdonságát adom meg, a magassága 6,5 cm. A többit próbáld meg beállítani a minta szerint!

  Minta:

 2. feladat: a megadott leírás és minta alapján készítsd el a "Meggyes tejszínhabkrém" és a "Panna cotta" hozzávalóit és az elkészítés leírását tartalmazó bemutatót.
  1. A bemutató egy "Címdiá"-ból, két "Összahasonlítás" típusú diából és egy "2 tartalomrész" típusú diából fog állni. Nyiss egy új prezentációt, illeszd be a kívánt diatípusokat és mentsd el "meggyes-tejszinhab-pannakotta.pptx" néven.

  2. A címdián a főcím "Meggyes tejszínhabkrém és Panna cotta" legyen a következő tulajdonságokkal:
   • a szövegdoboz szélessége 25 cm, míg a magassága 9 cm
   • karaktertípus, méret és szín: Agency FB, 61 pt, piros
   • a szövegdobozban a szöveget vízszintesen és függőlegesen is igazítsd középre
   Az alcím szövegdobozába kerüljön az "Összetevők és elkészítésének leírása" szöveget az alapértelmezett módban.

  3. Az első "összehasonlító" dián a két édesség elkészítéséhez szükséges hozzávalókat tartalmazza. A minta alapján írd be a szöveget. Mindkét szövegdobozba vegyél fel 10 cm-re egy balra igazítás tabulátort és a mennyiségek megjelenítésénél használd! A ételek nevének karaktermérete 28 pt, míg a hozzávalók 24 pt méretűek.

  4. A következő dia az elkészítés leírását tartalmazza. Formázd meg a minta szerint.

  5. Az utolsó dia "2 tartalomrész" típusú dia. Ezen helyezd el a két édességet tartalmazó képet az alábbi leírás és a minta szerint:
   • mindkét kép magassága legyen 7 cm
   • mindkét képhez adj 4,5 pont vastagságú, a felirat színével megegyező keretvonalat.
   • forgasd el mindkét képet a minta szerint
   A két képet letöltheted innen:
  Minta:
  Címdia (1. dia) Hozzávalók (2. dia) Elkészítésük (3. dia) Elkészült édességek (4. dia)

 3. feladat. Készíts önállóan az előző feladathoz hasonló bemutató, amely két pörkölt alapú étel hozzávalóit és elkészítésének módját mutatja be. (Keress a Neten!). A prezentációd tartalmazzon képeket is, amelyekre alkalmazz önállóan effektust, stílust, szegélyvonalat, stb.

 4. feladat. A minta alapján készítsd el az alábbi diakockát, amely akár egy velencei-tavi üdvözlő képeslapként is értelmezhető.
 5. A feladat megoldásánál használd ki azt a lehetőséget, hogy a képeket, objektumokat a beállított tulajdonságaikkal együtt másolni is lehet!
  A szükséges képállományokat letöltheted innen:
  Sukoró
  Gárdony
  Agárd

  Minta:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com