POS-terminál
Forrás: Wikipédia - szabad enciklopédia
1. POS-terminál meghatározása (Point Of Sale): készpénzmentes értékesítési pont.

2. Lényege: a vásárlás helyén a vevő nem készpénzt, hanem bankkártyát használ, melynek segítségével tudja kiegyenlíteni az adott áru/szolgáltatás ellenértékét.

3. A fizetési eljárás menete:
 1. a fizetési összeget (beírják), vagy ha a pénztárgép csatlakozik a POS-terminálhoz, akkor csak átviszik a gépről a terminálra
 2. a bankártyát hozzáérintik/behelyezik a terminálba, vagy áthúzzák a leolvasási nyíláson
 3. ezután megvizsgálják a kártya hitelességét és érvényességét. A vásárlási folyamat csak akkor folytatódik, ha a kártya megbízható, jóváhagyott és még nem járt le.
 4. a PIN-kódot a vevő egy speciális billentyűzet, az Ecrypting PIN Pad segítségével adja meg, amely azonnal titkosít.
 5. a kártya tulajdonosának banki adatközpontja jóváhagyja az összeget.
 6. ha minden feltétel teljesült, a fizetés befejezése megjelenik a POS-terminál képernyőjén.

4. POS-terminál fajtái:
 • VPOS: -> virtuális terminál, elsősorban az internetes kereskedelmi (e-kereskedelem) tranzakciók lebonyolítására szolgál.

 • Soft POS: -> bankkártyás fizetést lehetővé tevő okostelefonon lévő alkalmazás, mely a telefon NFC funkcióját használja

 • mPOS: -> okostelefonhoz kapcsolódó kártyaolvasó, mely lehetővé teszi az összes típusú bankkártya használatát, PIN-kód beütését.

 • Mini POS: -> kisméretű, önálló POS-terminál, ami lehetővé teszi az összes típusú bankkártya használatát, PIN-kód beütését, azonban nyugtát nem tud nyomtatni, azt e-mailben tudja továbbítani a vevő által megadott e-mail címre.

 • Desktop POS: -> asztali POS-terminál, amit elektromos hálózathoz kell kapcsolni. Lehetővé teszi az összes típusú bankkártya használatát, PIN-kód beütését, továbbá tud nyugtát nyomtatni.

 • Wireless POS: -> hordozható POS-terminál, amit nem kell elektromos hálózathoz csatlakoztatni, lehetővé teszi az összes típusú bankkártya használatát, PIN-kód beütését, továbbá nyugtát tud nyomtatni.

 • Kiosk POS: -> különböző típusú automatákon (ital, parkoló, stb...) elérhető fizetési terminál

 • POI-terminál: -> a hagyományos banki szolgáltatásokon túlmenően egyéb értéknövelő szolégáltatások nyújtására is alkalmas, mely után jutalékot fizethet a kereskedőnek (pl.: számlabefizetés, mobileegyenleg feltöltés, stb.
Rövid bemutató filmek a POS-terminál használatával kapcsolatban:
általános fizetés a POS-terminálon
napi zárás a POS-termnálon
stornó (cancel) művelete a POS-terminálon
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com