Önéletrajz (Curriculum Vitae - CV) készítése
Definíció: az önéletrajz egy olyan marketingcélú dokumentum, ami egy megpályázott állás szempontjából mutatja be a saját készségeinket és tapasztalatainkat úgy, hogy tartalmazza az elérhetőséginken
kívül az állás megpályázásához szükséges szemlyes adatainkat is.
Részei:
- személyes adatok:
- telefonszám
- email cím
- Ha teszünk az önéletrajzba, akkor kiváló minőségű igazolványkép
- Név (kiemelve nagyobb karakter mérettel és színnel)
- Az adott állás szempontjából fontos saját kompetenciák és készségek felsorolása. (Esetleges versenyeken elért helyezések és díjak felsorolásával együtt.)
- Az adott állás szempontjából fontos előző munkahelyek felsorolása (néhány egyszerű mondattal jellemezve az adott cég működési területét). Kronológiailag "visszafelé"
- Tanulmányok (kronológiailag "visszafelé")
- Nyelvismeret
- Egyéb (pld.: számítógépes ismeret, jogosítvány, stb.)
Megoldás letölthető: innen
Nem pályakezdő életrajz:
Megoldás letölthető: innen
Az önéletrajzban elkövetett néhány hiba, amit egy kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhetünk:
Forrás: gerillaoneletrajz.hu
- Nem kell minden személyes adatot beleírni az önéletrajzba.
Fontos elérhetőségi adatok:- email cím,
- telefonszám.
- születési év,
- családi állapot,
- lakcím.
- A fénykép nem kötelező az önéletrajzba!
A fotó nem fontos, és sok tekintetben hátrányos is lehet. Ha mindenképpen fényképpel akarsz pályázni, akkor az csak profi fotós által készített, jól bevilágított, ízléses (és lehetőleg mosolygós) kép legyen. - Az önéletrajz ne legyen hosszú!
Az ideális önéletrajz hossza maximum két A/4-es oldal! - Mutassuk be röviden az előző munkáltatót (munkáltatókat)!
Nagyon fontos alap lenne, mégis a legtöbb önéletrajzból hiányzik, hogy egy picit mutassuk be a korábbi munkáltatót! Ez soha ne legyen hosszú, max. 1-2 rövid mondatból álljon! Pl.: mekkora cég volt, milyen területetn tevékenykedett, stb. - Soha ne használjunk általános fogalmakat!
A legtöbb önéletrajz tele van ún. semmitmondó kifejezésekkel: "jó problémamegoldó, csapatjátékos, jó kommunikációs készség, tulajdonosi szemlélet", stb.
Ezek olyan üres szavak, amit ha az álláshirdetésben olvasunk, igazából csak irritálják az olvasót, jelen esetben a leendő munkáltatót.
A semmitmondó személyes kompetenciák helyett szakmai eredményeket és valós példákat mutassunk be az önéletrajzunkban.
Ha viszont kiemelünk egy-egy személyes kompetenciát, akkor fontos, hogy azonnal írjunk is rá példát: "jó problémamegoldó vagyok, hozzám érkeztek be a vevői kérdések és reklamációk, amelyeket hatékonyan kezeltem." vagy "“Angolul társalgási szinten beszélek, az XY Kft-nél én tartottam a kapcsolatot a cég angliai beszállítóival. " - Ne használjunk Europass típusú önéletrajzot,
(itt) és messzire
kerüljük el a netről, innen-onnan letölthető sablon önéletrajzokat.
- Végül, de nem utolsó sorban használjunk viszont bátran ízléses formai újításokat, amivel ránézésre is azt sugaljuk, nem vagyunk átlagos munkavállalók!
- jól áttekinthető,
- legyenek fejezetcímek 15-16-os betűmérettel szedve,
- ügyeljünk a sorközökre,
- használjunk felsorolást,
- fordított időrendben mutassuk be a szakmai tapasztalatainkat,
- az iskolákat pedig a szakmai tapasztalataink után tüntessük fel.
Legyen a CV tehát:
Gyakorló feladatok önéletrajz készítéséhez
- Egy internetes portálon az alábbi munkalehetőséget találtad. Úgy döntöttél, szeretnéd megpályázni. Készítsd el a saját önéletrajzodat, amivel erre a munkára jelentkezni fogsz. Piros kerettel külön kiemeltem azt a részt, amelyre a cv-d "Magamról" részében részében hangsúlyozott hangsúlyozott figyelmet fordíts!
A tanult táblázatos formát használd fel az informatikai szerkezeti egység kialakítására, de egyéni ízlésed is segítségül hívhatod! (Tételezzük fel, hogy sikeresen elvégezted a VSzK-t, idén érettségiztél.)
Cél: tűnj ki a "tömegből", az önéletrajzoddal érd el azt, hogy a hotel személyzetis munkatársa téged is behívjon személyes elbeszélgetésre!
Menükártya
- Az alábbi nyersszöveg és a minta alapján készítse el a születésnapi menükártyát!
Elkészült menükártya
Menükártya gyakorló feladatsorok
- feladat: Tervezz meg egy családi jellgű, tíz fős ballagási ebéd ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegű étteremben! A rendezvényre májusban kerül sor, és a résztvevők vegyes életkorúak. Az étterem kiválasztása tetszőleges, a menükártya tartalmazzon az alkalomhoz illő idézetet!
- feladat: Tervezz meg egy ötven fős lakodalmi vacsora ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegű étteremben! A rendezvényre májusban kerül sor, és a résztvevő vendégek mintegy fele német. Az étterem kiválasztása tetszőleges.
- feladat: Készítsd el egy családi jellgű, tíz fős ebéd ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegű éttermeben húsvét vasárnapján ötfogásos étel- és italsorát luxus jellegű étteremben! A rendezvényre márciusban kerül sor. A vendégek ragaszkodnak a hagyományos húsvéti ételek fogyasztásához. Az étterem kiválasztása tetszőleges, a menükártya tartalmazzon az alkalomhoz illő idézetet!
- feladat: Tervezz meg egy családi jellgű, tíz fős ebéd ötfogásos étel és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegű étteremben karácsony első vasárnapján! A vendégek főfogásként töltött pulykát kívánnak fogyasztani.
- feladat: Tervezz meg egy hat fős üzleti vacsora ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegú étteremben. A rendezvényre áprilisban kerül sor. A vacsora résztvevői valamennyien középkorúak, férfiak és nők egyaránt találhatók a vendégek között.
- feladat: Tervezz meg egy harminc fős vadászati egyesület díszvacsorájának ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegú étteremben. A rendezvényre októberben kerül sor. A vacsora résztvevői valamennyien férfiak. A menükártya tartalmazza idézetként az alkalomhoz illő vers egy versszakát, a vers címével és a költő nevével együtt.
- feladat: Készíts el egy tíz fős baráti társaság szüreti vacsorájának ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegú étteremben. A rendezvényre októberben kerül sor. A baráti társaság tagjai, középkorúak, és a vendégek kívánsága, hogy az italsorban szereplő italok soproni jellegű italok legyenek.
- feladat: Tervezz meg és készítsd el egy luxus jellegű étterem nyolcvan fős szilveszteri vacsorájának ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát. A vendégek kívánságára mindenképp kerüljön az asztalra valamilyen malacból készült ételkülönlegesség.
- feladat: Készítsd el egy ötven fős protokoll rendezvény étel- és italsorát a hozzátartozó menükártyával együtt, luxus jellegű étteremben, melyet Keszthely város polgármestere ad a németországi Boppard testvérváros polgármesterének tiszteletére. A menükártyán szerepeljen díszes kivitelben Keszthely és Boppard város címere egymás mellett
- feladat: Tervezz meg és készítsd el egy harminc fős harmadik ötéves érettségi osztálytalálkozó ötfogásos étel- és italsorát a menükártyával együtt luxus jellegű éttermben. A rendezvényre áprilisban kerül sor. A vacsora résztvevői valamennyien középkorúak, férfiak és nők egyaránt találhatók a vendégek között. A menükártyán szerepljen odaillő idézet és a középiskola logója is.
Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.
Felhasználandó technika: táblázat
Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.
Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat
Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.
Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.
Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.
Felhasználandó technika: tetszőleges
Felhasználandó technika: táblázat
Felhasználandó technika: táblázat