Szómagyarázat
SIM kártyaSIM (Subscriber Identity Module) - előfizetői azonosító modul (kártya). Ennek a segítségével tudunk a mobiltelefonunkkal az adott mobilhálózathoz csatlakozni
eSIM kártyaAz eSIM kártyáknál nincs szükség a mobiltelefonba fizikai SIM kártya behelyezésére, elegendő az internetről letölteni egy dokumentumot, amely tartalmazza a mobiltelefon aktíváló kódját.
GPS, GLONASS, Galileoezek az egész Földre kiterjedő műhold rendszerek. A Föld bármely pontján a Föld körül keringő műholdak segítségével meg tudjuk határozni a helyzetünket. Míg a GPS-t az USA Védelmi Minisztériuma, addig a GLONASS-t az oroszok fejlesztették ki. A Galileo európai rendszer.
gyorstöltés (Qi - vezeték nélküli töltési eljárás)Sok új készüléknek már nem csak az előlapját, hanem a hátlapját is üveggel borítják. Ezt azért gyártják így, mert az üveghátlapnak köszönhetően a telefon képes elektromos energiát fogadni, így tehát vezeték nélkül tölthető az akkumulátor.
integrálás, integrálnibeépítés, beépíteni, beilleszteni, eggyesíteni
kártyafüggetlenaz ilyen okostelefonokban bármelyik szoláltatóhoz tartozó (SIM) kártyát akadályok nélkül lehet használni.
NFCAz NFC egy olyan technológia, amely gyors és biztonságos adatcserét tesz lehetővé 4 cm-en belül. Az NFC leggyakrabban fizetés lebonyolítására használatos.
Példa a használatára: egy bolt pénztáránál állsz és ahelyett, hogy elővennéd a bankkártyát a pénztárcádból vagy aprót keresnél, egyszerűen csak a terminálhoz érinted a telefonodat és abban a pillanatban meg is történik a fizetés.
Okostelefon - SmartPhone
Definiálására nincs egyértelmű meghatározás. A két legelterjedtebb:
Okostelefonnak nevezzük

 1. azt a telefonkészüléket, amely gyakran asztali számítógép szintű szolgáltatásokat nyújt és teljes értékű operációs rendszerrel (OS) rendelkezik

 2. az okostelefon egyszerűen egy olyan készülék, amely olyan fejlett funkciókat tartalmaz, mint például az email küldés-fogadás, internet kapcsolódási lehetőség, fejlett alkalmazói programok (pld. szövegszerkesztők, táblázatkezelők) futtatása, stb. Más szavakkal egy olyan számítógép, amely telefonként is működni képes
Az okostelefonok különféle szenzorokkal (érzékelőkkel) ellátott szerkezetek. Néhány gyakori szenzor fajta:
 • Gesture Sensor: infrasugarakkal érzékeli a felhasználó kézmozdulatait. Kép: itt
 • Proximity Senzor: infrasugarakkal érzékeli a felhasználó közelségét. Kép: itt
 • Gyro Sensor: a telefon 3 irányú elfordulását érzékeli. Kép: itt
 • Accelerometer: gyorsulásmérő. Kép: itt
 • Magnetometer: érzékeli a Föld mágneses terét. Kép: itt
 • Thermometer/Air Humidity Sensor: hőmérséklet és páratartalom érzékelő. Kép: itt
 • Pedometer: lépésszámláló. Kép: itt
 • Barometer: légnyomás változásait érzékeli. Kép: itt
 • Hall Sensor: érzékeli, hogy a telefon tokja nyitott vagy zárt állapotban van. Kép: itt
 • RGB Light Sensor: a kijelző fényerejét és élességét állítja a külső fényviszonyokhoz. Kép: itt
Mint más számítógépeknek, az okostelefonoknak is szükségük van a működésükhöz egy alapvető szoftverre, az operációs rendszerre (Operating System - OS).
Ezek a mobil telefonos operációs rendszerek nagyban hasonlítanak az 'asztali' társakéra.
A leggyakoribb, legelterjedtebb mobiltelefonos operációs rendszerek:
 • iOS
 • Android
iOS
az Apple cég operációs rendszere, kifejezetten az Apple cég által gyártott eszközökön, az iPhonokon található meg.

 • Előnyei: egyszerű működtetés, a rendszeres frissítésnek köszönhetően mindig naprakész, az Apple szolgáltatásai könnyen integráltathatók
 • Hátránya: csak az Apple iPhone készülékén fut, drágábbak a kiegészítők

Érdekesség: miként lett az Apple cég logója a megrágott alma?
 • Egyesek szerint az alma, mint márkanév a hiedelmek szerint onnan született, hogy az alapítók éppen egy almáskertben dolgoztak a cég szimbólumán történő agyaláskor.
 • Mások szerint egy szóviccről van szó, hiszen a harapás angolul bite, míg az adatmennyiség számítástechnikában is használt alapegysége byte.
 • Más felvetés szerint a megharapott alma a számítástechnika atyjának tartott Alan Turing matematikus előtti tisztelgés, aki ciánnal megmérgezett almával követett el öngyilkosságot.


 • Az Apple cég logója:


  iOS operációs rendszer fut például az iPhone 12 Pro Max készüléken.

  A telefon műszaki leírása (piros szín=>magyarázat):
  "Mobiltelefon - 6,7" (inches) kijelző, 2778 × 1284, OLED kijelző, 6 magos Apple A14 Bionic processzor, 256 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,6) + 12 Mpx felbontású (f/2,2) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, optikai zoommal, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, UWB, Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 3687 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 14"

  Néhány fontosabb adat magyarázata a telefon leírásából:
  • 6,7" (inches) kijelző: 1 inch=2,54 cm. A készülék képernyő átmérője tehát 6,7 x 2,54 cm = 17,018 cm
   (A képátlóról és az inch-ről itt is olvashatsz.)

  • 2778 × 1284: a rövidebb- és hosszabb oldali pixelszám. Ebből következően: 2778 x 1284 = 3 566 952 pixelpont segítségével állítja elő a képet.

  • 6 magos Apple processzor: többmagos processzorok előnye, hogy az alkalmazások gyorsabban töltődnek be, kiváló minőségű fényképeket, HD videókat készíthetünk, a játékok sem akadnak el, stb. Törekedj arra, hogy lehetőleg minél nagyobb magszámú processzort tartalmazzon a készülék.

  • 256 GB belső tárhely: a készülék belső tárolási kapacitása. Amennyiben túl kevésnek bizonyul, érdemes elgondolkodni a cloud (felhő) használatán

  • optikai zoom: egy adott kép (képrészlet) nagyítására utaló lehetőség. A digitális zoommal ellentétben az optikai zoom nem csökkenti a kép minőségét.

  • optikai képstabilizátor: az optikai stabilizátor az objektív belsejében elhelyezkedő mechanizmus, amely kiküszöböli a fényképezőgép/objektív rázkódásának a rögzített képre gyakorolt hatását.

   A bal oldali kép optikai képstabilizátor nélkük készült, míg a jobb oldali fotó mutatja a stabilizátor hatását a képre.

  • 12 Mpx felbontású kamerák: Mpx => a felbontóképesség jellemzésére szolgáló mértékegység, mutatószám. Azt mutatja meg, hogy az adott eszközben hány darab fényérzékelő elem található, vagyis milyen maximális felbontásban tud digitális képet alkotni.
   A ma használatban lévő készülékek nagy része több millió képpontra (pixelre) bontja a digitalizálandó képet.
   1 megapixel ~ 1 000 000 képpont. Pld.: ha egy digitális fényképezőgép 1536 X 2048 darab fényérzékelő pont van integrálva, akkor az 3,1 megapixelt jelent, mivel 1536 x 2048 = 3 145 728

  • GPS: a hagyományos térképet helyettesítő eszköz. Általában nagyon sok funkcióval felszerelt eszköz. Lehetővé teszi például az út megtervezését, figyelmeztethet sebességmérő kamerák működésére, de felhívhatja a figyelmünket a közelben lévő fontos elérhetőségi pontokra.

   Működési elve: a Föld körüli állandó pályán keringő műholdak jeleket bocsájtanak ki a saját pozíciójukról. Ezeknek a viszonyítási értékeknek a segítségével matematikai úton egyszerűen kiszámítható egy adott eszköznek a Földön elfoglalt pontos helye.

  • Glonass: a GPS mellett az oroszok által kifejlesztett másik navigációs rendszer

  • NFC: egy olyan rendszer, amely biztonságos adatcserét tesz lehetővé nagyon kis távolságról (kb. 4-5 cm) Az NFC rendszert leginkább fizetéseknél használják.

  • 4G: adatátviteli rendszer. Sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint a hagyományos 3G-s rendszerek. (A 'G' betű a vezeték nélküli hálózat generációjára utal)

  • 5G: az 5G-s rendszerek körülbelül tízszer olyan gyors adatátvitelt tesznek lehetővé, mint a 4G-s rendszerek

  • eSIM: a készülékbe épített SIM kártyát jelenti. Nincs szükség tehát konkrét fizikai SIM kártyára, mivel a beépített (eSIM) kártya letöltéséhez elég egy aktíváló kódot tartalmazó dokumentumot letölteni az internetről.

  • IP68 védelem: az IP védettség (International Protection Marking - Nemzetközi Védettségi Jelölés) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Az okostelefon védettségét jelzik vele különféle környezeti behatások ellen. Általában két számjegy áll az IP után, amelyben az első a szilárd tárgyak szerkezetbe jutását, míg a második a víz elleni védelmet jelenti. (Figyelj oda, mert ezt azért a gyártó cégek egyedileg határozzák meg!).
   Így például
   • az IP67: teljes mértékben védett a por ellen, és vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig
   • az IP68: teljes védettség a por ellen, és max. 1-3 méter víz alatt folyamatosan használhatod 30 percen keresztül.
   • IP69: teljes mértékben védett por ellen, és max. 1-3 méter víz alatt 1 órán keresztül folyamatosan használhatod

  • iOS 14: a készülék operációs rendszere.

  Android
  A Google cég fejleszti.
  • Előnyei: rugalmas felhasználói felület, nagy elterjedtség számos mobiltelefonon, mivel a Google cég fejleszti, ezért a Google-alkalmazások könnyen telepíthetők, vagy már előre telepítettek.
  • Hátránya: Késleltetettt frissítések, kevésbé biztonságos

  Az Android logója:

  Android operációs rendszer fut például az Xiaomi Redmi 9AT készüléken.  Feladatok

  A megoldáshoz segítségül hívhatod az internetet is!
  1. feladat:
  2. Vedd elő a saját mobil telefonodat és egy Word dokumentumban válaszolj az alábbi kérdésekre:
   1. Milyen típusú a telefonod?
   2. Mi a gyártó cég neve?
   3. Hány cm a képátlója?
   4. Milyen processzorral rendelkezik?
   5. Milyen operációr rendszer fut a telefonon? Verziószáma?
   6. Mekkora a belső tárhelye?
   7. Rendelkezik-e NFC lehetőséggel? Ha igen, keresd meg, hol tudod be- ill. kikapcsolni?
   8. Optikai vagy digitáli zoom-mal rendelkezik?
   9. Milyen az IP védettsége? Ez mit jelent?
   10. Keresd meg és telepítsd a Sets Challenge alkalmazást! Próbáld ki! Miben segít neked?
   11. Töröld a felesleges fájlokat!
   12. Készíts egy csoportársaddal egy vidám szelfit magatokról! Az elkészült képet küldd el a telefonodról a csoporttársadnak is!
   13. Néhány mondatban fogalmazd meg, véleményed szerint milyen előnyökkel és hátrányokkal jár napjainkban az okostelefon használata!
   14. Készíts a OneDrive meghajtódra egy könyvtárat okostelefonom névvel. Ezután
    • ...készíts az előző feladatban megadott témáról egy néhány diából álló prezentációt! Az elköszönő dián (utolsó dia!) köszönd meg a megtekintést, illetve szerepeljen a neved és osztályod is!
    • ...az előző feladatokra készített Word dokumentumodat is mentsd el ebbe a könyvtárba!

  PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com