Nos, ez az a dolog, amely ebben a kissé furcsa - a valós élettől gyakran elrugaszkodott - virtuális világban napról-napra, óráról-órára, de akár percről-percre megváltoztatható lenne.
Éppen ezért én, mint az oldal tulajdonosa, eSeF informatikatanár, csak ajánlásokat tudok neked megfogalmazni, amelyek betartására szeretném felhívni a figyelmedet!
Kezdjük mindjárt a legelején, mert mit jelent az a szó, hogy "Netikett"

A Wikipédia szabad enciklopédia megfogalmazásában "...A netikett szó az angol "netiquette" (network etiquette) magyarosított formája, és a hálózati kommunikáció általános illemszabályait (etikett) foglalja össze. Konkrét útmutatásai a következő területekre terjednek ki: e-mail, Usenet, levelezési listák, internetes vitafórumok, IRC stb..."
A teljes szócikk elolvasásáhozt ide. Ez egy nagyon jó összefoglaló rész azokról a szabályokról és viselkedési normákról, amelyek betartását nagyon ajánlanám mindenki számára. Olvasd el, értsd meg és használd!

Amit én plusz elemként hozzátennék (lista jelleggel és egy kis magyarázattal kiegészítve):

 1. Légy bizalmatlan!
 2. Sajnos ezzel kell kezdeni! Nem tudhatod, ki rejtőzködik a megjelenő név hátterében! Szélsőséges esetben akár gyilkosok, pedofil gazemberek is megbújhatnak a nickname (internetetn megjelenő név) mögött. Ne légy áldozat!

 3. Zaklatás
 4. Ez az egyek legtöbbször elkövetett bűncselekmény az Interneten! Idézném a törvény szövegét és az elkövetőre kiszabható büntetést. Tehát:
  " ...222. §
  (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, v. más magánéletébe, ill. mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen/tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség: 1 év
  (2) Aki félelemkeltés céljából
  1. mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy
  2. azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be, vétség: 2 év..."
  Mi következik az idézetből?
  Ne zaklass senkit, illetve azonnal jelentsd az iskolában, rendőrségen, ha magadra vonatkozóan ezt tapasztalod!


 5. Személyiségi jogok
 6. A zaklatás mellett a másik gyakan elkövetett vétség a személyiségi jogok megsértése. A polgári törvénykönv igen szélesen fogalmazza meg, mi tartozik a személyiségi jogok körébe. A sok közül kiemelném a becsület, jó hírnév illetve a képmáshoz, hangfelvételhez való jog.
  Az első kettő megsértése vétségnek számít, míg az utóbbi kettő elkészítéséhez az adott személy beleegyezése szükséges, egyéb esetekben zaklatásnak minősül és büntetendő cselekmény. (Lásd az előző pontot!)


 7. Ne higgy el mindent, ami a neten megjelenik!
 8. Gyakran hallom ezt a kifogást: "Dehát a neten olvastam!". No és?! Az internethez bárki hozzáférhet, felírhat, megjeleníthet dolgokat. Vannak "két iq-s" személyek is, nemde?!

 9. "Fake news" - oldalak!
 10. Féknyúz oldalak. Az "átverős oldalak". Nem tartozik ugyan szorosan a netiketthez, de muszáj beszélni róla. Ha "feltűnően kedvező" ajánlatba futsz bele a neten (pld.: nyerhetsz egy Teslát, vagy három nap alatt megtanulsz angolul, stb...) kezdj el veszettül gyanakodni arra vonatkozóan, hogy az egy piszkos nagy átverés... Jobb esetben csak átver, és egy jót röhöghetsz saját magadon, de a rosszabb változatot általában a pénztárcád bánja!
  A HVG-ben megjelent egy jó kis összefoglaló azokról az oldalakról, amelyek kifejezetten az emberi hiszékenységre építenek. Az oldal meg tekintéséhez kattints ide.


 11. Ne légy troll!
 12. Troll = kéretlen közbeszóló, provokátor.
  Vannak olyan személyek, akik provokatív céllal szólnak bele egy társaság beszélgetésébe. Ez kifejezetten bunkó dolog! Ráadásul, ezek a "két iq-ok" ritkán tanúsítanak tapasztalatot, hozzáértést az adott témához.


 13. Adathalászat
 14. Manapság a feketepiacokon az egyik legkeresettebb árucikk az emberek személyes adatai. Ezeket leginkább internetes vásárlásokhoz, bankszámlákhoz történő hozzáférésekhez, stb... használják fel.
  Jegyezd meg jól: A bankok soha nem kérnek emailen keresztül adatot a számlatulajdonosoktól!!!
  Ha ilyen értelmű emailt kapsz, mindig hívd fel a bankot és érdeklődj, jelezd, hogy ilyen szövegű emailt kaptál!


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com