Az előző témakörünkben "rábírtuk" az excelt arra, hogy egy vizsgálat eredményének függvényében az adott cella/blokk külső megjelenési formáján változtasson.
Nos, folytassuk ezt a megkezdett témakört, csakhogy most nem a külső megjelenésén, azaz formai beállításán fogunk változtatunk majd, hanem a vizsgálat eredményétől függően valamilyen I. karaktersor megjelenítésére, vagy II. számítási feladatra bírjuk majd rá az alkalmazást.

Az előző témakörből emlékezzünk erre az ábrára, csak most a jobb oldali részt vizsgáljuk:

Ennek a megoldására használjuk az excel saját, beépített Ha() függvényét.
Helye: Képletek - Függvénytár - Logikai

A függvény argumentum ablaka:
Nézzük, hogyan!

Mintafeladat

I. Karakter megjelenítése

Az egyszerűség kedvéért, ebben a mintafeladatban is használjuk fel az előző témakör kiinduló táblázatát, melyben a 11.B osztály informatika dolgozatának jegyeit vizsgáltuk.
A forrástáblázatot töltsd le: innen
A B2:B12 tartományra alkalmaztam a VÉLETLEN.KÖZÖTT függvényt (1;5) alsó- ill. felső határértékkel, annak érdekében, hogy minél életszerűbben vizsgálhassuk a feladatban megfogalmazottakat.

A feladatunk az lesz majd, hogy a C2:C12 bolokkban jelenjen meg egy "!" (felkiáltó) jel, Ha a mellette lévő osztályzat elégtelen, egyébként (különben) az adott cella maradjon üresen
Másképp megfogalmazva: Ha az adott cella értéke egyenlő 1-vel, akkor a cellában jelenjen meg a "!", különben maradjon üresen.
Ábrával:
Lépésenkénti megoldás:
 1. lépés:
 2. Tedd aktívvá a C2-es cellát és alkalmazd a HA() függvényt az alábbi formában:
 3. lépés:
 4. Másold le a képletet a többi cellára! A megoldás:
II. Számítási feladat

Módosítsuk az előző feladatot. Tételezzük fel, hogy most nem az osztályzat, hanem a diák pontszáma jelenik meg a B2:B12 tartományban. A dolgozatában elérhető maximális pontszám 50 pont, ezért a VÉLETLEN.KÖZÖTT függvény (0,50) közötti tartományban került meghívásra a B2:B12 blokkban.

A forrástáblázatot töltsd le: innen

Az elégségesért több, mint 25 pontot kell összegyűjteni. A A program vizsgálja meg a pontszámot, és ha az adott pontszám NEM éri el a kettes osztályzatot, számítsa ki, hány pontot kellett volna elérnie ahhoz. Lépésenkénti megoldás:
 1. lépés:
 2. Tedd aktívvá a C2-es cellát és alkalmazd a HA() függvényt az alábbi formában:
 3. lépés:
 4. Másold le a képletet a többi cellára! A megoldás:
FONTOS: természetesen mind a vizsgálat, mind pedig az eredmény többféleképpen is megfogalmazható!

Gyakorló feladatok
 1. A mintafeladatban a D, E és F oszlopban számítsd ki, hogy hány pont kell még az adott osztályzat eléréséért!
 2. Pont alsóhatárok:
  • hármas alsó határa: 30 pont
  • négyes alsó határa: 38 pont
  • ötös alsó határa: 45 pont
  Oldd meg azt is, hogy ha valaki elégtelent kap, akkor az a cella, amelyikben az osztályzata szerepel, legyen piros színű, ha valaki jeles osztályzatot ér el, akkor a nevének karaktereit emeld ki zöld színnel!
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com