Az előző témakörünkben "rábírtuk" az excelt arra, hogy egy vizsgálat eredményének függvényében az adott cella/blokk külső megjelenési formáján változtasson.
Nos, folytassuk ezt a megkezdett témakört, csakhogy most nem a külső megjelenésén, azaz formai beállításán fogunk változtatunk majd, hanem a vizsgálat eredményétől függően valamilyen I. karaktersor megjelenítésére, vagy II. számítási feladatra bírjuk majd rá az alkalmazást.

Az előző témakörből emlékezzünk erre az ábrára, csak most a jobb oldali részt vizsgáljuk:


Ennek a megoldására használjuk az excel saját, beépített Ha() függvényét.
Helye: Képletek - Függvénytár - Logikai

A függvény argumentum-ablaka:
Nézzük, hogyan!

Mintafeladat

I. Karakter megjelenítése

Az egyszerűség kedvéért, ebben a mintafeladatban is használjuk fel az előző témakör kiinduló táblázatát, melyben a 11.B osztály informatika dolgozatának jegyeit vizsgáltuk.
A forrástáblázatot töltsd le: innen
A B2:B12 tartományra alkalmaztam a VÉLETLEN.KÖZÖTT függvényt (1;5) alsó- ill. felső határértékkel, annak érdekében, hogy minél életszerűbben vizsgálhassuk a feladatban megfogalmazottakat.

A feladatunk az lesz majd, hogy a C2:C12 bolokkban jelenjen meg egy "!" (felkiáltó) jel, Ha a mellette lévő osztályzat elégtelen, egyébként (különben) az adott cella maradjon üresen
Másképp megfogalmazva: Ha az adott cella értéke egyenlő 1-vel, akkor a cellában jelenjen meg a "!", különben maradjon üresen.
Ábrával:
Lépésenkénti megoldás:
 1. lépés:
 2. Tedd aktívvá a C2-es cellát és alkalmazd a HA() függvényt az alábbi formában:
 3. lépés:
 4. Másold le a képletet a többi cellára! A megoldás:
II. Számítási feladat

Módosítsuk az előző feladatot. Tételezzük fel, hogy most nem az osztályzat, hanem a diák pontszáma jelenik meg a B2:B12 tartományban. A dolgozatában elérhető maximális pontszám 50 pont, ezért a VÉLETLEN.KÖZÖTT függvény (0,50) közötti tartományban került meghívásra a B2:B12 blokkban.

A forrástáblázatot töltsd le: innen

Az elégségesért több, mint 25 pontot (tehát minimum 26 pont) kell összegyűjteni. A program vizsgálja meg a pontszámot, és ha az adott pontszám NEM éri el a kettes osztályzatot, úgy számítsa ki, hány pontot kellett volna elérnie ahhoz - tehát a 26 ponthoz. Lépésenkénti megoldás:
 1. lépés:
 2. Tedd aktívvá a C2-es cellát és alkalmazd a HA() függvényt az alábbi formában:
 3. lépés:
 4. Másold le a képletet a többi cellára! A megoldás:
FONTOS: természetesen mind a vizsgálat, mind pedig az eredmény többféleképpen is megfogalmazható!

Gyakorló feladatok
 1. A mintafeladatban a D, E és F oszlopban számítsd ki, hogy hány pont kell még az adott osztályzat eléréséért!
 2. Pont alsóhatárok:
  • hármas alsó határa: 30 pont
  • négyes alsó határa: 38 pont
  • ötös alsó határa: 45 pont
  Oldd meg azt is, hogy ha valaki elégtelent kap, akkor az a cella, amelyikben a pontszáma szerepel, legyen piros színű, ha valaki jeles osztályzatot ér el, akkor a nevének karaktereit emeld ki zöld színnel!


 3. A feladatban néhány személy tulajdonságát, illetve az ebből leszűrhető következtetést excel táblázatba rögzítettük. Töltsd le az excel táblázatot és oldd meg a szövegdobozban található feladatokat.


 4. Adottak egy boltban kapható cipők méretei (A oszlop), illetve a beszerzési áruk (B oszlop). Számold ki az egyes cipők eladási árát! Az eladási ár az alábbiak szerint változik: A 42-es, illetve kisebb cipők beszerzési árára annak 15%-a jön rá haszonként. A 42-esnél nagyobb cipőknél 30%. Figyelj a mértékegységekre! Az eladási ár egész számként jelenjen meg!
  Töltsd le az excel táblázatot és oldd meg a szövegdobozban található feladatokat.


 5. A táblázat néhány sikerfilmre vonatkozó adatot tartalmaz.
  Töltsd le a forrás-táblázatot és oldd meg a feltüntetett feladatokat.


 6. A táblázat néhány személy nyelvvizsgára vonatkozó adatait tartalmazza.
  Töltsd le az excel táblázatot és oldd meg a szövegdobozban található feladatokat.


 7. Termékek: töltsd le az excel táblázatot és oldd meg a szövegdobozban található feladatokat.


 8. Vásárlás: töltsd le az excel táblázatot és oldd meg a szövegdobozban található feladatokat.


 9. A feladatban egy képzeletbeli fatelepen járunk, ahol fűrészárut adnak el. Töltsd le az alaptáblázatot, amely ismerteti a példát, illetve tartalmazza a feladatsort is.
 10. Kiegészítésül két kép, amely a feladatban szereplő "bejárati kapu" két állapotát mutatja: a zárt- és a nyitott pozíciót.
  Az alaptáblát letöltheted: innen.
  zárt kapu nyitott kapu
 11. A legfelső táblázat április hónap első két hetének hőmérsékleti adatait modellezi -5 és +10 között előállított véletlen számok segítségével.
  Ahol lehet, használd az excel beépített függvényeit, ill. alkalmazz képletmásolást!

  Töltsd le az alaptáblázatot: innen

  Feladatok:

  1. Három dolgot kell a második táblában elérned:
   1. feltételezésünk szerint, amennyiben az adott napon 0 fok, vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet mérnek, akkor a "Meteorlógiai előrejelzés" táblázat megfelelő celláiban kék háttérszínnel jelenjen meg "***" fehér színű csillag, így jelezvén, hogy az adott napon havazás várható.
   2. Ha viszont a napi hőmérséklet eléri vagy meghaladja az 5 Celsius fokot, akkor nagy valószínűséggel eső lesz, tehát a cellában jelenjen meg az "eső" kifejezés, illetve a cella háttérszíne váltson zöldre.
   3. Egyéb esetekben maradjon üresen és fehér színűen a cella.

  2. Az XYZ Áruház reklám céljából a meteorológiai előrejelzés függvényében alakítja a csizma és esernyő árait. Amennyiben az a adott napon havazás várható, akkor a csizma fix árából engedi el az árengedmény mértékét (U13-as cella), amennyiben eső, akkor az esernyő fix árából engedi el ugyanazt. Egyéb napokon a fix árakon adja a termékeket. Jelenítsd meg a "Csizma és esernyő ár (XYZ Áruház)" táblázat adott soraiban az időjárásnak megfelelő árakat!
  Megoldási minta:


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com