Háttértárak

Adatainkat a számítógépek kikapcsolása után is meg kell őriznünk. Ennek a feladatnak tesznek eleget a háttértárak.
Az adattárolás története egy képállományban összefoglalva (a képre kattintva nagyobb formában is meg tudod tekinteni.):

Néhány háttértár típus:
 • HDD (merevlemez, winchester): 'lassúsága' miatt manapság már egyre jobban háttérbe szorul, de még mindig megtalálható, főleg az asztali PC-ben, illetve laptopokban. Mágneses lemezeken tárolja az adatokat.
  Tárolási kapacitásuk általában 10-16-20 TB.
  HDD szétszedett állapotban HDD fémtokban

 • DVD lemezek: a HDD-hez hasonlóan szintén 'kifutóban' lévő adattárolási eszköz a DVD - és a kistestvére a CD - is. Adattárolási elve a felületre beégetett mélyedéseken (pit) alapul, melyek segítségével 'ábrázolják' a kettes számrendszert. Tárolási kapacitásuk 8-10 GB.
  DVD lemez a meghajtóban DVD lemez mikroszkóp alatt
  Jól kivehetők a pitek.

 • Blue-ray lemez: blue-ray disc (röviden: BD vagy BR) nagy tárolókapacitású digitális optikai tárolóeszköz. A DVD lemez utódjának szánták, de nem lett túl népszerű. A Blue-ray lemezek általában lejátszhatók normál dvd lejátszón is.
  Tárolási kapacitása mintegy 50 GB.
  Blue-ray disc a jellegzetes logóval

 • Pendrive: USB csatlakozóval egybeépített adattároló eszköz. Előnye: kis mérete és nem tartalmaz mozgó alkatrészt. Tárolási kapacitásuk általában 4-32 GB.
  pendrive USB csatlakoztatóval Pendrive nyomtatott áramkörei

 • SSD (Solid-state drive: szilárdtest meghajtók): a HDD-vel szemben nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így az adatok írása-olvasási sebessége akár több mint hússzorosa is lehet a hagyományos HDD-k sebességének.
  SSD oldalnézetbe SSD alulnézetben

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com