Ebben a témakörben azt járjuk körül, hogyan tudod felhasználni a szín szerinti kijelölő eszközt egyéb hasznos célokra. Például képből kivágott feliratok létrehozására. Ezt is sorolhatjuk a montázs-technikák közé, fotó részletet (részleteket) használunk fel a megoldás során.

Mintafeladat

A mintafeladat elkészítésekor a cél a következő:

 1. adott egy kép
 2. adott egy felirat
 3. ebből a képből szeretnénk kivágni karaktereket
 4. az elkészült képet - azért, hogy lásd hogyan tudod felhasználni egyéb alkalmazásban! - szúrd be egy tetszőlegesen létrehozott MS Word dokumentumba is!
A cél eléréshez a "Szín szerinti kijelölés" eszközét fogjuk felhasználni. .
A megoldáshoz az alábbi lépéseket kell végrehajtanunk:
 1. Nyisd meg a forrásállományt!
 2. Kérj egy fehér színű réteget - ez csak egy segédréteg lesz a megoldás elején ahhoz, hogy a feliratunk jól látható legyen!
 3. Hozd létre a feliratot tetszőleges karaktercsaládban. A szebb megvalósítás érdekében használj minél vastagabb karaktereket, minél nagyobb méretben!
 4. A szín szerinti kijelölő eszköz segítségével határold el a karakterek körvonalát!
 5. Azért, hogy a későbbiek során ne zavarjanak, töröld le a szövegréteget és a fehér segédréteget! Így csak a kijelölésed és az alapkép (parázs) marad meg.
 6. Alkalmazd a "Szerkesztés-Másolás" és "Szerkesztés-Beillesztés" parancspárost! (Ctrl+C és Ctrl+V) Ennek a segítségével a kijelölés alapján létrehozol egy lebegő réteget.
 7. Adj nevet a lebegő rétegnek és nyomd meg az Enter billentyűt!
 8. Elkészültél! Az új szöveg rétegen már a képből kivágott karakterek láthatók.
Forrás:
elkészült mintaszöveg, kivágva a forrásképból elkészült kép beszúrva egy dokumentumba
Gyakorló feladatok

 1. Egy tengerparti étteremben dolgozol (vagy te vagy a tulajdonos! 😀 ). El kell készítened az étterem menükártyájának fedlapját. Keress az interneten egy szép "tenger-homok-pálmafa-állati-jól-érzem-magam" stílusú képet, majd ennek a felhasználásával vágd ki az "ÉTLAP" kifejezést a forrásképből, a számodra legjobban tetsző karaktertípussal és formátumban.
  Add hozzá egy Word dokumentumhoz kép objektumként. Forgasd el, adj hozzá árnyékot is, illetve alkalmazz rá egyéb, a Word-ben tanult egyéb effektet!

 2. Az eddig tanultak felhasználásával tervezd meg a badacsonytomaji Varga Pincészet 2022-es évjáratú chardonnay borának címkéjét! A címke megtervezéséhez fotómontázs technikát alkalmazz! Keress megfelelő képeket az interneten! Az elkészítéshez használnod kell az MS Word alkalmazást és a GIMP-et is!

 3. Az előző feladathoz hasonlóan készítsd el fotómontázs technikával és szövegszerkesztő felhasználásával egy tetszőleges lovas díjugrató versenynap plakátját. A feladat megoldásához egyetlen megkötés tartozik: használnod kell a képszerkesztő- és a dokumentumszerkesztő alkalmazást is! Egyéb megkötés nincs.
  Engedd szabadjára a fantáziád!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com