Feltételes formázás - mintafeladat
Most pedig nézzük az első lehetőséget, tehát azt, amikor feltétel teljesülésekor a cella külső megjelenési formáját (háttérszínét, a benne lévő szöveg formai beállításait, stb...) szeretnénk megváltoztatni.
Ennél az esetnél is két lehetőséget vizsgálunk:

 1. lehetőség: amikor az adott cellában lévő érték szerint változik a cella külső megjelenési formája
 2. lehetőség: amikor egy másik cellában lévő érték szerint változik az adott cella megjelenése.
Forrásállományok:
 1. lehetőség kiindulási táblázata: innen
 2. lehetőség kiindulási táblázata: innen

I. lehetőség:

Ebben az egyszerű feladatban a 11.B osztály egy informatika dolgozatának jegyeinek alakulását szemléltetjük. A megoldás minél jobb érzékeltetéséhez használjuk a VÉLETLEN.KÖZÖTT függvényt és a H2:H12 tartományt töltsük fel 1-5 közötti véletlen számokkal.

Célunk a következő: a jobb szemléltetés érdekében a tartomány celláinak háttérszínét változtassuk meg úgy, hogy ha az osztályzat
 1. elégtelen (1), akkor a cella háttérszíne legyen piros
 2. elégséges (2), akkor a cella háttérszíne legyen citromsárga
 3. közepes (3), akkor a cella háttérszíne legyen barna
 4. jó (4), akkor a cella háttérszíne legyen kék
 5. jeles (5), akkor a cella háttérszíne legyen zöld
A megoldáshoz végezzük el a következő beállításokat:
 1. beállítás:
 2. Jelöld ki a H2:H12 blokkot (itt jelennek meg az osztályzatok, ezért kizárólag erre a területre szerenénk alkalmazni a következőket!).
  Ezután a
  "Kezdőlap" - "Feltételes formázás" - "Új szabály"
  utasítással hívjuk meg az alábbi ablakot:
  Majd a felbukkanó ablakban megadott lehetőségek szerint állítsd össze a szabályt és kattints az "Ok" gombra!
    elégtelen osztályzat beállítása
  FONTOS: ebben az esetben a "Szabálytípus kiválasztása" lehetőségnél mindig a "Csak az adott tartalmú cellák formázása" opciót válasszuk, mivel nem az egész munkalapra, hanem csak az általunk kijelölt tartományra vonatkoznak a beállítások!

 3. beállítás:
 4. Folytasd az új szabályok felvételét mindaddig, amíg az összes kívánt értékre be nem állítottad!
  kettes osztályzat beállítása hármas osztályzat beállítása négyes osztályzat beállítása ötös osztályzat beállítása
Természetesen a beállítások megváltoztatása nem csak a cella háttérszínére vonatkozhat, hanem a "Cellák formázása" kisablak bármelyik felajánlott lehetőségére is. Például: karaktertípusra, szegélytípusra, kitöltésre, stb..., illetve az adott cella tartlama nem kizárólag csak szám lehet, hanem akár szöveg is, attól függően, hogy mit választunk.
Nagyon röviden összefoglalva: ennél a lehetőségnél az excelnek meg kellett vizsgálnia az adott cella értékét, és aszerint változtatnia a a külső megjelenésén, hogy az adott cellában milyen érték van.

II. lehetőség:

A második változatnál azt szeretnénk elérni, hogy egy adott cella tartalma egy másik cella értékének ismeretében változzon! Ennek érdekében a feladatunk a következő:

készítsünk az általános iskola alsó tagozatos gyerekei számára egy"excel bemutatót", amely a közlekedési lámpa három négy lehetséges állását mutatja be. Eszerint:
 1. piros
 2. piros-sárga
 3. sárga
 4. zöld
Töltsd le az oldal tetején lévő 2. forrásállományt, amely a megnyitás után az alaptáblázatot tartalmazza.

Ezután végezd el az alábbi műveletsort:
 1. lépés: a K1-es cellába a VÉLETLEN.KÖZÖTT függvény segítségével generálj véletlenszámokat 1-től 4-ig. A megoldás során tehát a "jelzőlámpát" imitáló cellák (H2, H7, H12) ezt a cellát fogják "figyelni", és az ebben a cellában megjelenő érték szerint változtatják majd a színűket a következő beállítás szerint:
  1. ha a K1=1 -> ekkor a H2-es cella piros, az összes többi fehér
  2. ha a K1=2 -> ekkor a H7-es cella sárga, az összes többi fehér
  3. ha a K1=3 -> ekkor a H12-es cella zöld, az összes többi fehér
  4. ha a K1=4 -> ekkor a H2-es és a H7-es cella piros illetve sárga, míg a H12-es cella fehér
 2. lépés: végezzük el a beállításokat a megadott feltételek szerint. FONTOS: az új formázási szabály kiválasztásakor a "Szabálytípus kiválasztása" opciók közül "A formázandó cellák kijelölése képlettel" lehetőséget kell választanunk, hiszen egy képletet kell meghatároznunk ahhoz, hogy át tudjunk hivatkozni egy másik cellában megjelenő értékre. (Jelen esetben a "=K1=1...4" képlet valamelyikét kell alkalmaznunk.)
 3. Tehát:
  piros lámpa
  (=K1=1)
  sárga lámpa
  (=K1=2)
  zöld lámpa
  (=K1=3)
  piros-sárga lámpa
  (=K1=4)
Ebben az esetben tehát a H2-es, a H7-es és a H12-es cellák nem a saját maguk által felvett értéket "figyelik", hanem egy külső cella (K1-es) megadott értékének megfelelően változatják a külső megjelenési formájukat.


Gyakorló feladatok
 1. Színes cella
 2. Négy színnel fogunk játszani. Oldd meg, hogyha a B2-es cellába beírjuk a cella színét szövegesen, akkor a cella felveszi az adott színt. Négy színnel adjuk meg a megoldást:
  1. kék
  2. piros
  3. zöld
  4. sárga
  kék piros zöld sárga
 3. "Itt a piros, hol a piros I."
 4. Régen, vásárokban kártyával játszották, később gyufásdobozzal és szivacsgolyóval a címben szereplő szerencsejátékot. Valósítsd meg az exceles formáját a következő leírás és a minta alapján:
  1. Egyesítsd a C2:D6, E2:F6, és a G2:H6 tartományokat -> ezek lesznek a kártyalapok(szivacsgolyó)
  2. Véletlenszám-generátorral oldd meg, hogy működtetve az F9-es funkcióbillenetyűt az előző pontban meghatározott tartományok valamelyike piros színű lesz.
  Minta:
 5. "Itt a piros, hol a piros II."
 6. Módosítsd az előző feladatot úgy, hogy a "nem nyert" mezők legyenek zöldek. Minta:
 7. Gyalogos átkelőhely
 8. Ebben a feladatban a feladatsor és a képek segítségével egy gyalogos átkelőhely lámpáinak működését mutatjuk be excel segítségével. Minta 9. Lámpás útkereszteződés
 10. A feladat összetett lesz. Több forgalmi helyzet lámpavariációit kell majd kialakítanod az alábbi feladatsor segítségével. A kereszteződésben bármelyik jármű haladhat és fordulhat bármilyen irányba! A jelzőlámpák melletti „kieg.lámpa” a fordulást engedélyező lámpa: ez vagy zölden világít, vagy pedig nem világít. (A nyilakat a szimbólum beszúrásával készítettem el!
  Felhasználható állományok: Minta

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com