FONTOS:
 1. minden feladatban, ahol az Európai Unió vagy a világgazdasági adatok kerülnek elemzésre, megpróbáltam hivatalos honlapokról beszerezni az adatokat (pld.: Eurostat, Központi Statisztikai Hivatal, transparency.hu)
 2. Célom ezzel az, hogy valós, hiteles tájékoztatást adjak, ne pedig a közmédia gyakran elfogult és elferdített adatait lásd a szemed előtt!
 3. A diagramkészítés befejezése után a diagramon olyan adat, amely a külső szemlélő számár nem értelmezhető, NEM MARADHAT!

A diagram

A diagramokkal kapcsolatban már az elején felmerülhet mindenkiben az a kérdés, vajon miért fektetnek ekkora hangsúlyt a táblázatkezelésben - de nem kizárólag ebben a témakörben! - a diagramok megjelenítésére?!
Nos, ennek egyetlen oka van: az emberi szem/agy a táblázatos elrendezési formában könnyedén ki tud igazodni.

Az excelben rengeteg diagramtípus található - akár foglalkozáscsoport specifikus diagramok is (tőzsdei diagram, pénzügyi- és számviteli diagramok) -, például:
 • Oszlop-, vonal-, kör (torta) diagram -> ezek az általunk használt leggyakoribb diagram-típusok
 • Sáv- és terület diagram
 • Árfolyam
 • Fatérkép -> az adatok arányainak érzékeltetésére a kör (torta) diagram mellett az egyik leglátványosabb típus
 • Vízesés
 • stb...
A szemünk előtt mindig az lebegjen, hogy a lehetőségek közül mindig a legjobbat válasszuk, tehát azt, amelyik a legjobban érzékelteti a felhasználó számára az adatok arányait, változásait!
A digram létrehozása és beállítása annyira szerteágazó, hogy nem lehet célom bemutatni az összes variációs lehetőséget, inkább csak a középiskolában használt jellemzők részletezésével foglalkozom majd.

Diagramkészítés lépésről-lépésre
A mintafeladathoz tartozó excel állomány letöltéséért kattints ide.

Mintafeladat:
Excelben többféle módszer segítségével tudunk diagramot létrehozni. A bemutatott verzió csak egy a sok közül.
A mintafeladat kiinduló állományában a február hónap hőmérsékleti adatait modellezzük napi háromszori bontásban (reggel-délben-este) a VÉLETLEN.KÖZÖTT függvény segítségével. A bemutatóban egyszerű vonaldiagram használatával mutatjuk be a változásokat.

 1. lépés
 2. A táblázat megnyitása után egér segítségével jelöld ki azokat az adatokat, amelyeket a diagramban megjeleníteni szeretnél!

 3. lépés
 4. Következő lépésként válaszd ki a "Beszúrás" lapfül - "Diagramok" csoportjából az - "Ajánlott diagramok" nyomógombot és a "Diagram beszúrása" kisablakban jelöld ki a "Vonaldiagram"-ot és kattints az "Ok" gombra.

 5. lépés
 6. Valójában ezt a lépést nem különálló lépésként kellene szerepeltetni, inkább a 2. lépés alpontjaként. Alapértelmezés szerint diagramot két helyen hozhatsz létre:
  1. azon a munkalapon, amelyiken az adatokat kijelölted
  2. egy másik, független excel füzetlapon.
  Nos, amennyiben a b, megoldást választod, akkor a "Diagrameszközök-Tervezés-Hely-Diagram áthelyezése" utasítás segítségével megteheted ezt. Önállóan próbáld ki!

 7. lépés
 8. A 2. lépésben kijelölt adathalmazból az Excel elkészíti a diagramot és megjelenítit a Diagrameszközök lapfület, ahol további beállításokra van lehetőség. Az összes opciót nem fogjuk átvizsgálni, csak a számunkra legfontosabbakat!

 9. lépés
 10. "Diagram-összetevő hozzáadásaä" lehetőséget választva a diagramhoz címet adhatunk.

 11. lépés
 12. De megadhatjuk a tengelycímeket is.

 13. lépés
 14. A "Tengelyek" almenüben a munkaablakon az értékek megváltoztatásával befolyásolhatod a vízszintes- és a függőleges tengely beállításait

 15. lépés
 16. A Jelmagyarázatnál pedig - értelemszerűn - a diagramhoz tartozó jelmagyarázat megjelenését szabályozhatjuk.
  FONTOS! Amennyiben a jelmagyarázat szövegén szeretnél változtani, akkor azt nem itt, hanem az "Adatok-Adatok kijelölése" gomb segítsétével teheted meg, ahol a kijelölés után a kisablakban szerkesztheted tovább a jelmagyarázat adott részét!

 17. lépés
 18. A "Diagrameszközök" lapfül másik nagy csoportja a "Formátum" csoportül, melynek használatával a kijelölt diagram külső megjelenését tudjuk befolyásolni. Ennek magyarázatát külön-külön nem részletezem, ha a diagram kijelölése után rákattintasz a menüsorban, akkor magad is "kiaknázhatod a lehetőségek tárházát". (Hú, de szépen fogalmaztam!!! 🙂 )
  Mindenesetre ez egy jó szórakozásnak tűnik...! 🙂


Gyakorló feladatok:

Mint azt már a bevezetőben említettem, a diagramkészítés annyira szerteágazó, hogy ha nem is lehetetlen vállalkozás, de igen hosszan tartó munka lenne az összes variáció ismertetése. Mindezek ismeretében, az alábbi gyakorló feladatok közül sok olyat találhatsz, ahol az adott részfeladat elvégzése önálló cselekvésre sarkall, úgyhogy ne légy rest, és keresgélj, próbálkozz bátran!!!

 1. A tízévenként végrehajtott teljes körű népszámlálások átfogó képet mutatnak a népesség számáról, összetételéről.
 2. A forrásban található excel táblázat tehát a népességszámlálási adatok alapján mutatja a férfi- és női megoszlást hazánk népességében.
  Töltsd le a forrásállományt és készíts halmozott oszlopdiagramot a férfiak és nők arányáról.
  További feladatok:
  1. A férfiak adatsora legyen zöld színű, míg a nőké piros
  2. A jelmagyarázatban egyértelműen derüljön ki, az oszlopdiagram melyik része mutatja a nők-, melyik része a férfiak számát!
  3. Az értékek félkövéren és fekete színben jelenjenek meg az adatoszlopokon belül
  4. A diagramcím legyen: Népességszámlálási adatok alapján a nemek szerinti megoszlás Magyarországon
  5. A jelmagyarázat középen helyezkedjen el, értéke: "férfiak" és "nők"
  6. Saját ízlés szerint alakítsd ki a diagram megjelenését. Ügyelj arra, hogy a formázás ne menjen az olvashatóság rovására!
  Forrásállomány: itt


 3. Töltsd le a forrásállományt, amely egy excel táblázat, ami az Európai Unió állampolgárainak 2022-es évi átlagjövedelmét mutatja meg euróban. A táblázat sorrendje ne tévesszen meg, mert az alphabetikus (betűrend szerinti) rendezést mutat, nem a valós értékbeli sorrendet!
  Forrásállomány: itt

  Nyisd meg a táblázatot, majd az adatok alapján készíts oszlopdiagramot!
  Eredeti: itt
 4. Gondolkozz és elemezd az eredményt! Milyen következtetést tudnál levonni?
  További feladatok:
  1. Emeld ki Magyarország értékét mutató oszlopot piros színnel!
  2. Jelenítsd meg a konkrét értékeket a diagram oszlopai felett!
  3. Olvasd le hazánk eredményét! Hány euró az évi átlagjövedelem?
  4. Melyik országban keresnek a legjobban a tagországok közül?
  5. Hányszorosa ez a magyar jövedelemnek?
  Még szerencse, hogy "Magyarország jobban teljesít!" és hogy "Magyarország előre megy, nem hátra!"- 😡😡😡
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com