Ajánlott irodalom
- Hadnagy János: Vendéglátásszervező – vendéglős mestervizsgára felkészítő jegyzet, 2018
Letöltése: itt - Hadnagy János: Cukrász, pincér, szakács, vendéglátásszervezező-vendéglős mestervizsgára felkészítő példatár, 2019
Letöltése: itt - Flexys szállodai csomag oktatókönyve. Letölthető: itt
Árkalkuláció
- Mintafeladat A1:E11 tartományban a minta szerint készítse el a táblázatot, majd a megadott adatok segítségével számolja ki 1 adag serpenyős rostélyos fogyasztói árát, ha adott 10 adag nyersanyag szükséglete!
Mintafeladat megoldott .xlsx állomány letölthető: innen
Alapszámítások, alapfogalmak
- Mértékegységek átváltása
Kereskedelmi áruk súlyának megjelölésére alkalmas tömegmérték | Vendéglátásban használt űrmértékek |
- Százalékszámítás
Százalékalap | az a mennyiség, amelynek a százalékát kiszámítjuk. |
Százalékláb | az a szám, amely megmutatja, hogy egy mennyiség hány százalékát kell kiszámítani. |
Százalékérték | a százalékszámítás értéke. |
- További fogalmak
Elábé | a vendéglátásban a felhasznált áruk vásárlására fordított költségek nettóértéke. (Eladott Áruk Beszerzési Értéke) |
Árrés | a nettó bevétel és az Elábé különbsége. Fedezi a költségeket és biztosítja a hasznot |
Bruttó tömeg | Nettó tömeg + Tára tömeg |
Nettó tömeg | Bruttó tömeg – Tára tömeg |
Tárra tömeg | Bruttó tömeg – Nettó tömeg |