Ajánlott irodalom

  • Hadnagy János: Vendéglátásszervező – vendéglős mestervizsgára felkészítő jegyzet, 2018
    Letöltése: itt
  • Hadnagy János: Cukrász, pincér, szakács, vendéglátásszervezező-vendéglős mestervizsgára felkészítő példatár, 2019
    Letöltése: itt
  • Flexys szállodai csomag oktatókönyve. Letölthető: itt

Árkalkuláció


  1. Mintafeladat
  2. A1:E11 tartományban a minta szerint készítse el a táblázatot, majd a megadott adatok segítségével számolja ki 1 adag serpenyős rostélyos fogyasztói árát, ha adott 10 adag nyersanyag szükséglete!

    Mintafeladat megoldott .xlsx állomány letölthető: innen


Alapszámítások, alapfogalmak

  • Mértékegységek átváltása
Kereskedelmi áruk súlyának megjelölésére alkalmas tömegmértékVendéglátásban használt űrmértékek
  • Százalékszámítás
Százalékalap az a mennyiség, amelynek a százalékát kiszámítjuk.
Százaléklábaz a szám, amely megmutatja, hogy egy mennyiség hány százalékát kell
kiszámítani.
Százalékértéka százalékszámítás értéke.
  • További fogalmak
Elábéa vendéglátásban a felhasznált áruk vásárlására fordított költségek nettóértéke.
(Eladott Áruk Beszerzési Értéke)
Árrésa nettó bevétel és az Elábé különbsége. Fedezi a költségeket és biztosítja a hasznot
Bruttó tömegNettó tömeg + Tára tömeg
Nettó tömegBruttó tömeg – Tára tömeg
Tárra tömegBruttó tömeg – Nettó tömeg
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com