Önéletrajz (Curriculum Vitae - CV) készítése
Definíció: az önéletrajz egy olyan marketingcélú dokumentum, ami egy megpályázott állás szempontjából mutatja be a saját készségeinket és tapasztalatainkat úgy, hogy tartalmazza az elérhetőséginken kívül az állás megpályázásához szükséges szemlyes adatainkat is.

Részei:

 1. személyes adatok:
  • telefonszám
  • email cím
 2. Ha teszünk az önéletrajzba, akkor kiváló minőségű igazolványkép
 3. Név (kiemelve nagyobb karakter mérettel és színnel)
 4. Az adott állás szempontjából fontos saját kompetenciák és készségek felsorolása. (Esetleges versenyeken elért helyezések és díjak felsorolásával együtt.)
 5. Az adott állás szempontjából fontos előző munkahelyek felsorolása (néhány egyszerű mondattal jellemezve az adott cég működési területét). Kronológiailag "visszafelé"
 6. Tanulmányok (kronológiailag "visszafelé")
 7. Nyelvismeret
 8. Egyéb (pld.: számítógépes ismeret, jogosítvány, stb.)
Pályakezdő önéletrajz:

Megoldás letölthető: innen

Nem pályakezdő életrajz:

Megoldás letölthető: innen

Az önéletrajzban elkövetett néhány hiba, amit egy kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhetünk:
Forrás: gerillaoneletrajz.hu
 1. Nem kell minden személyes adatot beleírni az önéletrajzba.
  Fontos elérhetőségi adatok:
  • email cím,
  • telefonszám.
  Felesleges adat a
  • születési év,
  • családi állapot,
  • lakcím.
  Gondoljuk csak végig: csak azért nem fognak behívni állásinterjúra, mert pl. a közelben lakunk. Azért viszont nagy eséllyel ki fogunk hullani a pályázók közül, ha messzebb lakunk, mint ahogy azt esetleg a leendő munkáltató ideállisnak gonolja. Nyugodtan hagyjuk ki ezeket az információkat, majd az állásinterjún elmondhatjuk,ha rákérdeznek, és miután bizonyítottuk, hogy jó jelöltek vagyunk, majd Mi eldöntjük, hogy vállaljuk-e pl.a messzebbről való bejárást.

 2. A fénykép nem kötelező az önéletrajzba!
  A fotó nem fontos, és sok tekintetben hátrányos is lehet. Ha mindenképpen fényképpel akarsz pályázni, akkor az csak profi fotós által készített, jól bevilágított, ízléses (és lehetőleg mosolygós) kép legyen.

 3. Az önéletrajz ne legyen hosszú!
  Az ideális önéletrajz hossza maximum két A/4-es oldal!

 4. Mutassuk be röviden az előző munkáltatót (munkáltatókat)!
  Nagyon fontos alap lenne, mégis a legtöbb önéletrajzból hiányzik, hogy egy picit mutassuk be a korábbi munkáltatót! Ez soha ne legyen hosszú, max. 1-2 rövid mondatból álljon! Pl.: mekkora cég volt, milyen területetn tevékenykedett, stb.

 5. Soha ne használjunk általános fogalmakat!
  A legtöbb önéletrajz tele van ún. semmitmondó kifejezésekkel: "jó problémamegoldó, csapatjátékos, jó kommunikációs készség, tulajdonosi szemlélet", stb.
  Ezek olyan üres szavak, amit ha az álláshirdetésben olvasunk, igazából csak irritálják az olvasót, jelen esetben a leendő munkáltatót.
  A semmitmondó személyes kompetenciák helyett szakmai eredményeket és valós példákat mutassunk be az önéletrajzunkban.
  Ha viszont kiemelünk egy-egy személyes kompetenciát, akkor fontos, hogy azonnal írjunk is rá példát: "jó problémamegoldó vagyok, hozzám érkeztek be a vevői kérdések és reklamációk, amelyeket hatékonyan kezeltem." vagy "“Angolul társalgási szinten beszélek, az XY Kft-nél én tartottam a kapcsolatot a cég angliai beszállítóival. "

 6. Ne használjunk Europass típusú önéletrajzot, (itt) és messzire kerüljük el a netről, innen-onnan letölthető sablon önéletrajzokat.

 7. Végül, de nem utolsó sorban használjunk viszont bátran ízléses formai újításokat, amivel ránézésre is azt sugaljuk, nem vagyunk átlagos munkavállalók!

 8. Legyen a CV tehát:
  • jól áttekinthető,
  • legyenek fejezetcímek 15-16-os betűmérettel szedve,
  • ügyeljünk a sorközökre,
  • használjunk felsorolást,
  • fordított időrendben mutassuk be a szakmai tapasztalatainkat,
  • az iskolákat pedig a szakmai tapasztalataink után tüntessük fel.
  Általánosságban elmondható: próbáljunk meg kitűnni a munkavállalók tömegéből!

Gyakorló feladatok önéletrajz készítéséhez

 1. Egy internetes portálon az alábbi munkalehetőséget találtad. Úgy döntöttél, szeretnéd megpályázni. Készítsd el a saját önéletrajzodat, amivel erre a munkára jelentkezni fogsz.
 2. Piros kerettel külön kiemeltem azt a részt, amelyre a cv-d "Magamról" részében részében hangsúlyozott hangsúlyozott figyelmet fordíts!
  A tanult táblázatos formát használd fel az informatikai szerkezeti egység kialakítására, de egyéni ízlésed is segítségül hívhatod! (Tételezzük fel, hogy sikeresen elvégezted a VSzK-t, idén érettségiztél.)
  Cél: tűnj ki a "tömegből", az önéletrajzoddal érd el azt, hogy a hotel személyzetis munkatársa téged is behívjon személyes elbeszélgetésre!  Menükártya gyakorló feladatsorok

  1. feladat:
  2. Tervezz meg egy családi jellgű, tíz fős ballagási ebéd ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegű étteremben! A rendezvényre májusban kerül sor, és a résztvevők vegyes életkorúak. Az étterem kiválasztása tetszőleges, a menükártya tartalmazzon az alkalomhoz illő idézetet!
   Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.

  3. feladat:
  4. Tervezz meg egy ötven fős lakodalmi vacsora ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegű étteremben! A rendezvényre májusban kerül sor, és a résztvevő vendégek mintegy fele német. Az étterem kiválasztása tetszőleges.
   Felhasználandó technika: táblázat

  5. feladat:
  6. Készítsd el egy családi jellgű, tíz fős ebéd ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegű éttermeben húsvét vasárnapján ötfogásos étel- és italsorát luxus jellegű étteremben! A rendezvényre márciusban kerül sor. A vendégek ragaszkodnak a hagyományos húsvéti ételek fogyasztásához. Az étterem kiválasztása tetszőleges, a menükártya tartalmazzon az alkalomhoz illő idézetet!
   Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.

  7. feladat:
  8. Tervezz meg egy családi jellgű, tíz fős ebéd ötfogásos étel és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegű étteremben karácsony első vasárnapján! A vendégek főfogásként töltött pulykát kívánnak fogyasztani.
   Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat

  9. feladat:
  10. Tervezz meg egy hat fős üzleti vacsora ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegú étteremben. A rendezvényre áprilisban kerül sor. A vacsora résztvevői valamennyien középkorúak, férfiak és nők egyaránt találhatók a vendégek között.
   Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.

  11. feladat:
  12. Tervezz meg egy harminc fős vadászati egyesület díszvacsorájának ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegú étteremben. A rendezvényre októberben kerül sor. A vacsora résztvevői valamennyien férfiak. A menükártya tartalmazza idézetként az alkalomhoz illő vers egy versszakát, a vers címével és a költő nevével együtt.
   Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.

  13. feladat:
  14. Készíts el egy tíz fős baráti társaság szüreti vacsorájának ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát luxus jellegú étteremben. A rendezvényre októberben kerül sor. A baráti társaság tagjai, középkorúak, és a vendégek kívánsága, hogy az italsorban szereplő italok soproni jellegű italok legyenek.
   Felhasználandó technika: hasáb- és táblázat együtt.

  15. feladat:
  16. Tervezz meg és készítsd el egy luxus jellegű étterem nyolcvan fős szilveszteri vacsorájának ötfogásos étel- és italsorát és a hozzátartozó menükártyát. A vendégek kívánságára mindenképp kerüljön az asztalra valamilyen malacból készült ételkülönlegesség.
   Felhasználandó technika: tetszőleges

  17. feladat:
  18. Készítsd el egy ötven fős protokoll rendezvény étel- és italsorát a hozzátartozó menükártyával együtt, luxus jellegű étteremben, melyet Keszthely város polgármestere ad a németországi Boppard testvérváros polgármesterének tiszteletére. A menükártyán szerepeljen díszes kivitelben Keszthely és Boppard város címere egymás mellett
   Felhasználandó technika: táblázat

  19. feladat:
  20. Tervezz meg és készítsd el egy harminc fős harmadik ötéves érettségi osztálytalálkozó ötfogásos étel- és italsorát a menükártyával együtt luxus jellegű éttermben. A rendezvényre áprilisban kerül sor. A vacsora résztvevői valamennyien középkorúak, férfiak és nők egyaránt találhatók a vendégek között. A menükártyán szerepljen odaillő idézet és a középiskola logója is.
   Felhasználandó technika: táblázat


  Körlevél - gyakorló feladatok
  1. feladat
  2. Ebben a feladtban a Buci Sütemény És Pékáru Bolt állandóan frissülő árkártyáit fogjuk létrehozni. Az alábbi feladtsor, továbbá a minta és a képek segítségével készítsd el az árkártya adatbázisát, alaplevelét, törzsdokumentumát és az elkészült árcéduláját.
   A képek elnevezése tartalmazza a termék nevét is. Minták:  3. Az alábbi állományok segítségével készítsd el a körlevelet.

  4. Az alábbi állományok segítségével készítsd el a körlevelet.
   • Feladatsor mintával: itt
   • Nyersszöveg: itt

  5. Az alábbi állományok segítségével készítsd el a körlevelet.
   • Feladatsor mintával: itt
   • Nyersszöveg: itt

  6. Az alábbi állományok segítségével készítsd el a körlevelet.
   • Feladatsor mintával: itt
   • Kép: itt

  7. Az alábbi állományok segítségével készítsd el a körlevelet.
   • Feladatsor mintával: itt
   • Kép: itt

  8. Az alábbi állományok segítségével készítsd el a körlevelet.
   • Feladatsor mintával: itt
   • Nyersszöveg: itt

  9. Az alábbi állományok segítségével készítsd el a körlevelet.
   • Feladatsor mintával: itt
   • Nyersszöveg: itt
   • Kép: itt

  Csengetési rend

  1. óra:08000845
  2. óra:08500935
  3. óra:09451030
  4. óra:10401125
  5. óra:11351220
  6. óra:12451330
  7. óra:13351420
  8. óra:14251510

  Általános tudnivalók, elérhetőség. Hivatalos email.
  1. Korrepetálás
  2. Lehetőség van egyéni korrepetálásra is. Ekkor kizárólag az adott diák konkrét problémáival foglalkozom, ezért ezt a lehetőséget minden esetben személyes időpontegyeztetés útján lehet igénybe venni.
   A korrepetálásra mindig konkrét kérdésekkel érkezz!
   Megjegyzés: a korrepetálást általában hétfőn vagy szerdán délután szoktam tartani.

  3. Online oktatás
  4. Online oktatáskor a MS Teams alkalmazást használjuk. Az online óra mindig az eredeti órarend szerinti időpontban kerül megtartásra. A szükséges felszerelés:
   • Laptop vagy asztali számítógép (A telefon nem elegendő!)
   • Mikrofon, fejhallgató/hangszóró
   • Office365 belépési kód. Ez az osztályfőnöktől vagy az iskolai rendszergazdától igényelhető.

  5. Évközi dolgozatok értékelése:
  6. 91% - 100% 5 (jeles)
   80% - 90% 4 (jó)
   65% - 79% 3 (közepes)
   51% - 64% 2 (elégséges)
   0% - 50% 1 (elégtelen)
   Egyes esetekben a fentiektől lehet eltérés!

  7. Tanév végi javítóvizsga értékelése:
  8. A vizsga időtartama 45 perc.
   Az írásbeli értékelésének módja: aki 35% alatt, de legalább 18%-ot teljesít, szóbeli vizsgát tehet.
   85% - 100% 5 (jeles)
   70% - 84% 4 (jó)
   50% - 69% 3 (közepes)
   35% - 49% 2 (elégséges)
   0% - 34% 1 (elégtelen)

  9. Elérhetőség hivatalos emailben
  10. Kizárólag az esef@kvszk.hu e-mail címen vagyok a tanulók számára elérhető. Egyéb felületen kérlek, ne próbálkozz, mert nem fogok válaszolni.
   Tanuló kizárólag hivatalos emailt írhat. A hivatalos e-mail általános szabályait, illetve részeit itt láthatod:

   Hivatalos e-mail részei:

   • e-mail cím
   • Tárgy kitöltve
   • Megszólítás, pld.: Tisztelt Tanár Úr!
   • Rövid, lényegre törő szöveg
   • Elköszönés, pld.: További szép napot kívánva, tisztlelettel:...
   • Aláírás (név, osztály)
   • Esetleges csatolmányok
   • Hivatalos emailben NEM használhatsz hangulatjeleket (emojikat)!
   • HIBAMENTES HELYESÍRÁS!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com