Szakmai vizsga

Szakács, cukrász

A vizsga két, különálló dokumentumból tevődik össze:

  1. Ételkosár
  2. Portfólió
Ételkosár
Az ételkosár összetevőit a szaktanár állítja össze. Ezekből a kosarakból kell majd 4-4 négyfogásos menüsort összeállítani, majd ezek közül kosaranként egynek a receptúráját, készítési technológiáját leírni.
A tartalmát a szakoktató értékeli és hagyja jóvá.
A részletesen kidolgozott 4 menüsor egyikét kell majd a szakmai vizsgán elkészíteni és a kész ételekről szakmai beszélgetést folytatni a vizsgabizottsággal.

Ételkosár minta .pdf formátumban - szakács szakma: itt
Ételkosár minta .pdf formátumban - cukrász szakma: itt


Portfólió
A portfólió 20% súlyozással számít a vizsga értékelésekor.
Tartalma: (kötelezően tartalmazza a következő terület mindegyikére vonatkozóan elkészített dokumentumokat)
  1. A szakmai oktatás során végzett legalább 2 cukrászati termékcsoport egyéni feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását. Minden terméket képekkel kell illusztrálni
  2. Önéletrajz
  3. Beszámoló munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről fényképekkel szakmai leírással
  4. Szakácsoknál 2 ételcsoport, cukrászoknál 2 cukrászati készítmény receptúrája és részletes bemutatása (receptúra és az elkészítésének technológiai leírása)
  5. Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése, erre való reflektálás
A portfólió informatikai jellemzői:
  1. az első oldala a fedlap
    • szakmai azonosítószám (cukrász): 4 1013 23 01
  2. második oldal a tartalomjegyzék
  3. terjedelme 8-10 oldal tartalmi rész a fedlap, a képek és a tartalomjegyzéken kívül
  4. a bekezdés legyen sorkizárt, a bekezdések utáni térköz 10 pt
  5. sortávolság 1,08-szoros
  6. karaktertípus és méret: Times New Roman, 12 pt
  7. legyen jól láthatóan tagolt
  8. a képek a tartami rész után kerüljenek elhelyezésre (nem számítanak bele a 8-10 oldal terjedelembe!), rendelkezzenek képaláírással
  9. a Word dokumentumot ellenőrzés után .pdf állományként kell beadni
  10. csak digitálisan kell benyújtani, nem kell kinyomtatni.
A fedlaphoz az iskola logója:


Minta portfólió pdf állomány (tartalomjegyzék nélkül): itt
Szakmai vizsga

Szakács, cukrász

A vizsga két, különálló dokumentumból tevődik össze:
  1. Ételkosár
  2. Portfólió
Ételkosár
Az ételkosár összetevőit a szaktanár állítja össze. Ezekből a kosarakból kell majd 4-4 négyfogásos menüsort összeállítani, majd ezek közül kosaranként egynek a receptúráját, készítési technológiáját leírni.
A tartalmát a szakoktató értékeli és hagyja jóvá.
A részletesen kidolgozott 4 menüsor egyikét kell majd a szakmai vizsgán elkészíteni és a kész ételekről szakmai beszélgetést folytatni a vizsgabizottsággal.

Ételkosár minta .pdf formátumban - szakács szakma: itt
Ételkosár minta .pdf formátumban - cukrász szakma: itt


Portfólió
A portfólió 20% súlyozással számít a vizsga értékelésekor.
Tartalma: (kötelezően tartalmazza a következő terület mindegyikére vonatkozóan elkészített dokumentumokat)
  1. A szakmai oktatás során végzett legalább 2 cukrászati termékcsoport egyéni feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását. Minden terméket képekkel kell illusztrálni
  2. Önéletrajz
  3. Beszámoló munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről fényképekkel szakmai leírással
  4. Szakácsoknál 2 ételcsoport, cukrászoknál 2 cukrászati készítmény receptúrája és részletes bemutatása (receptúra és az elkészítésének technológiai leírása)
  5. Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése, erre való reflektálás
A portfólió informatikai jellemzői:
  1. az első oldala a fedlap
    • szakmai azonosítószám (cukrász): 4 1013 23 01
  2. második oldal a tartalomjegyzék
  3. terjedelme 8-10 oldal tartalmi rész a fedlap, a képek és a tartalomjegyzéken kívül
  4. a bekezdés legyen sorkizárt, a bekezdések utáni térköz 10 pt
  5. sortávolság 1,08-szoros
  6. karaktertípus és méret: Times New Roman, 12 pt
  7. legyen jól láthatóan tagolt
  8. a képek a tartami rész után kerüljenek elhelyezésre (nem számítanak bele a 8-10 oldal terjedelembe!), rendelkezzenek képaláírással
  9. a Word dokumentumot ellenőrzés után .pdf állományként kell beadni
  10. csak digitálisan kell benyújtani, nem kell kinyomtatni.
A fedlaphoz az iskola logója:


Minta portfólió pdf állomány (tartalomjegyzék nélkül): itt

Zombori Melinda tanárnő ajánlásai, instrukciói

1.oldal2.oldal3.oldal4.oldal5.oldal6.oldal7.oldal8.oldal

Csengetési rend

1. óra:08000845
2. óra:08500935
3. óra:09451030
4. óra:10401125
5. óra:11351220
6. óra:12451330
7. óra:13351420

Általános tudnivalók, elérhetőség. Hivatalos email.
  1. Az o100.hu honlapról
  2. A honlap két címen érhető el:
    1. oktatas100.hu és az
    2. o100.hu
    webcímekről.

    • Főmenü
    • A főmenü témakörönként tartalmazza a tananyagot, az órai példákat, a példák megoldásához szükséges segédállományokat (nyersszöveg, kép, stb...), ill. számonkérések esetén a megoldásokat is.

      De innen letölthetők azok az alkalmazások is, amelyeket az adott témakörnél használunk. Ezek mindegyike szabad szoftver, azaz letöltése és telepítése ingyenes. (Ezeket a szoftvereket lehet használni az informatika érettségin is.)

    • Almenü
    • Az almenü
      1. a honlap tetején, bal oldalon található ún. "lepedőmenü"-ről, ill.
      2. a honlap aljában lévő széles, fekete sávból.
      érhető el.
      Az almenü tartalma minden esetben egy konkrét osztályhoz kapcsolódik, olyan információk jelenítek meg itt, amelyek kizárólag az adott csoportra vonatkoznak.

    • Oktatóvideók
    • Néhány témakörhöz kapcsolódóan készítettem oktatóvideót. Ezek használatához mindenképpen internetkapcsolatra van szükséged, mivel ezeket a saját YouTube csatornámra töltöttem fel, megtekinteni ott tudod.
      Ezek a videók általában az adott témakörhöz kapcsolódó lap alján találhatók.
  3. Késések
  4. A tanóra becsöngetéskor kezdődik és kicsengetéskor végződik. Figyelmeztetlek: tartsd be ezt a szabályt!

  5. Korrepetálás
  6. Lehetőség van egyéni korrepetálásra is. Ekkor kizárólag az adott diák konkrét problémáival foglalkozom, ezért ezt a lehetőséget minden esetben személyes időpontegyeztetés útján lehet igénybe venni.
    A korrepetálásra mindig konkrét kérdésekkel érkezz!


  7. Évközi dolgozatok értékelése:
  8. 91% - 100% 5 (jeles)
    80% - 90% 4 (jó)
    65% - 79% 3 (közepes)
    51% - 64% 2 (elégséges)
    0% - 50% 1 (elégtelen)
    Egyes esetekben a fentiektől lehet eltérés!

  9. Tanév végi javítóvizsga és értékelése:

  10. A vizsga időtartama 60 perc.
    85% - 100% 5 (jeles)
    70% - 84% 4 (jó)
    50% - 69% 3 (közepes)
    35% - 49% 2 (elégséges)
    0% - 34% 1 (elégtelen)

  11. Elérhetőség hivatalos emailben
  12. Kizárólag az esef@kvszk.hu e-mail címen vagyok a tanulók számára elérhető. Egyéb felületen kérlek, ne próbálkozz, mert nem fogok válaszolni.
    Tanuló kizárólag hivatalos emailt írhat. A hivatalos e-mail általános szabályait, illetve részeit itt láthatod:

    Hivatalos e-mail részei:

    • e-mail cím
    • Tárgy kitöltve
    • Megszólítás, pld.: Tisztelt Tanár Úr!
    • Rövid, lényegre törő szöveg
    • Elköszönés, pld.: További szép napot kívánva, tisztlelettel:...
    • Aláírás (név, osztály)
    • Esetleges csatolmányok
    • Hivatalos emailben NEM használhatsz hangulatjeleket (emojikat)!
    • TÖREKEDJ A HIBAMENTES HELYESÍRÁSRA!
    (Nyelvi- és szófordulatokat segítségül itt találsz!)
    Online helyesírás ellenőrző oldal: itt találsz!)


  13. Online oktatás esetében
  14. Online oktatáskor a MS Teams alkalmazást használjuk. Az online óra mindig az eredeti órarend szerinti időpontban kerül megtartásra. A szükséges felszerelés:
    • Laptop vagy asztali számítógép (A telefon nem elegendő!)
    • Mikrofon, fejhallgató/hangszóró
    • Office365 belépési kód. Ez az osztályfőnöktől vagy az iskolai rendszergazdától igényelhető.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com