11.D IKT a vendéglátásban (szakács) – mentor:

Szakmai vizsga

Szakács, cukrász

A vizsga két, különálló dokumentumból tevődik össze:

  1. Ételkosár
  2. Portfólió
Ételkosár
Az ételkosár összetevőit a szaktanár állítja össze. Ezekből a kosarakból kell majd 4-4 négyfogásos menüsort összeállítani, majd ezek közül kosaranként egynek a receptúráját, készítési technológiáját leírni.
A tartalmát a szakoktató értékeli és hagyja jóvá.
A részletesen kidolgozott 4 menüsor egyikét kell majd a szakmai vizsgán elkészíteni és a kész ételekről szakmai beszélgetést folytatni a vizsgabizottsággal.

Ételkosár minta .pdf formátumban - szakács szakma: itt

Nyersanyag kosár minta-1 .pdf formátumban - cukrász szakma: itt
Nyersanyag kosár minta-2 .pdf formátumban - cukrász szakma: itt


Portfólió
A portfólió 20% súlyozással számít a vizsga értékelésekor.
Tartalma: (kötelezően tartalmazza a következő terület mindegyikére vonatkozóan elkészített dokumentumokat)
  1. A szakmai oktatás során végzett legalább 2 cukrászati termékcsoport egyéni feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását. Minden terméket képekkel kell illusztrálni
  2. Önéletrajz
  3. Beszámoló munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről fényképekkel szakmai leírással
  4. Szakácsoknál 2 ételcsoport, cukrászoknál 2 cukrászati készítmény receptúrája és részletes bemutatása (receptúra és az elkészítésének technológiai leírása)
  5. Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése, erre való reflektálás
A portfólió informatikai jellemzői:
  1. az első oldala a fedlap
    • szakmai azonosítószám - cukrász: 4 1013 23 01
    • szakmai azonosítószám - szakács: 4 1013 23 05
  2. második oldal a tartalomjegyzék
  3. terjedelme 8-10 oldal tartalmi rész a fedlap, a képek és a tartalomjegyzéken kívül
  4. a bekezdés legyen sorkizárt, a bekezdések utáni térköz 10 pt
  5. sortávolság 1,08-szoros
  6. karaktertípus és méret: Times New Roman, 12 pt
  7. legyen jól láthatóan tagolt
  8. a képek a tartami rész után kerüljenek elhelyezésre (nem számítanak bele a 8-10 oldal terjedelembe!), rendelkezzenek képaláírással
  9. a Word dokumentumot ellenőrzés után .pdf állományként kell beadni
  10. csak digitálisan kell benyújtani, nem kell kinyomtatni.
A fedlaphoz az iskola logója:


Minta portfólió pdf állomány (tartalomjegyzék nélkül): itt

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com